Εβγαλαν πάλι τα μαχαίρια (για το ενιαίο μισθολόγιο) Ρέππας και Ραγκούσης

Εβγαλαν δημοσίως τα «μαχαίρια» οι υπουργοί Δ. Ρέππας και Γ. Ραγκούσης, ενώ ο Γ. Παπανδρέου έχει περιοριστεί σε ρόλο θεατή της αλληλοσπαρασσόμενης και καταρρέουσας κυβέρνησής του.

 

Προτού ακόμη κοπάσει η σύγκρουση για τα ταξί, οι δύο υπουργοί κατηγορούν ο ένας τον άλλον για τις καθυστερήσεις στο νέο μισθολόγιο και βαθμολόγιο που αποτελούν και μια από τις αφορμές για τα νέα βασανιστήρια των δάνειων δυνάμεων προς τη χώρα μας!

 

Η αντιπαράθεση ξεκίνησε όταν σε συνέντευξή του στο Mega ο «πράσινος» βουλευτής Οδ. Βουδούρης επέκρινε την αργοπορία στην εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Παρεμβαίνοντας ο Δ. Ρέππας υποστήριξε ότι «αν και γίνονταν επί μήνες συζητήσεις, εμείς δεν βρήκαμε ούτε ένα προσχέδιο νόμου», «αδειάζοντας» έτσι σαφώς τον Γ. Ραγκούση. Δηλώνοντας δε ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει στην αρμοδιότητά του μόνο το βαθμολόγιο, ενώ το μισθολόγιο υπάγεται στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Ρέππας έδειξε ως υπεύθυνο επ' αυτού τον προηγούμενο (του Ευ. Βενιζέλου) ένοικο της πλατείας Συντάγματος, Γ. Παπακωνσταντίνου.

 

Ο κ. Ραγκούσης από την πλευρά του απάντησε διά συνεργατών του, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι επί υπουργίας του «είχε γίνει σημαντική δουλειά επί του θέματος» και ότι «είχε αφήσει δέκα συγκεκριμένα έγγραφα για το βαθμολόγιο», μη λέγοντας πάντως τίποτα βεβαίως για το μισθολόγιο που άλλοτε καυχιόταν ότι θα έφτιαχνε. Κατά τα λοιπά, αρνήθηκε να κάνει επίσημες δηλώσεις επί του θέματος, την ώρα που «η χώρα δίνει τον αγώνα για την εκταμίευση της έκτης δόσης», όπως έλεγαν οι συνεργάτες του.

 

Σηκώνοντας το γάντι, ο Δ. Ρέππας προχώρησε σε ευθεία αντεπίθεση. «Το νέο μισθολόγιο περιλαμβάνεται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το 2009» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου εξηγείται πως το υλικό που επικαλείται ο κ. Ραγκούσης αποτελείται μόνο από αποσπάσματα κειμένων εργασίας και μελετών. «Αρκεί η ανάγνωση των κειμένων για να αντιληφθεί οποιοσδήποτε ότι δεν πρόκειται για προσχέδιο νόμου και αιτιολογική έκθεση, με τη σχετική νομική δομή και περιεχόμενο» σημειώνεται, παραπέμποντας μάλιστα στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία και «κατάρτισε εξαρχής το σχετικό νομοσχέδιο, μετά τον Ιούλιο του 2011».

 

 

Μαριτίνα Ζαφειριάδου

 

 

 


 

 

Ο Μόσιαλος ήξερε και... συμμετείχε στην επιστολή οργής

 

Σκηνοθετημένη από το Μέγαρο Μαξίμου ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό, με την οποία δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέτουν θέμα παραίτησης υπουργών που «δεν αντέχουν την πίεση των περιστάσεων ή βάζουν σε προτεραιότητα την προσωπική τους πορεία». Την επιστολή των Οδ. Βουδούρη και Θ. Οικονόμου μπορεί να αποδοκίμασε δημοσίως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος, φέρεται όμως να γνώριζε από πριν την ύπαρξη όσο και το περιεχόμενό της, πολλώ δε μάλλον να το είχε... συνδιαμορφώσει.

 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μάλιστα. ο κ. Μόσιαλος επέμεινε να αφαιρεθούν κομμάτια που στρέφονταν κατά συγκεκριμένων μπλοκ -των λεγόμενων βενιζελικών- εντός του ΠΑΣΟΚ, παρά τα όσα τού αντέτειναν οι συντάκτες της για πρωτοβουλία από πλευράς των αντιπαπανδρεϊκών ακόμη και για συλλογή υπογραφών, προκειμένου να φύγει ο κ. Παπανδρέου. Σκοπός της κίνησης με την επιστολή άλλωστε δεν ήταν το ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους βενιζελικούς, αλλά η μετάθεση των ευθυνών για την κυβερνητική αποτυχία από τον πρωθυπουργό στους υπουργούς του.

 

Θεωρώντας ότι ο «σκοπός» επιτεύχθηκε, ο κ. Μόσιαλος (μιλώντας στον Σκάι) κράτησε επισήμως αποστάσεις, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες επιστολές «αυτή τη στιγμή δεν ωφελούν», αν και «είναι καλό να εκφράζονται απόψεις». Με την επιστολή τους, οι δύο βουλευτές (που αρχικά ήταν περισσότεροι) δηλώνουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση και την πίστη τους στην ανάγκη αποφυγής της χρεοκοπίας και συνέχισης της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Θέτουν όμως τρεις προϋποθέσεις: 1) Ενα «συμβόλαιο» να μπει η χώρα σε τροχιά πρωτογενούς πλεονάσματος την άνοιξη. 2) Μέτρα με όρους δικαιοσύνης, που θα συζητιούνται από πριν με τους βουλευτές. 3) Παραίτηση υπουργών που παρουσιάζουν αμφιθυμία, αναβλητικότητα, προσωπικές πρακτικές κ.λπ.

 

Τις προϋποθέσεις αυτές είχε θέσει από την Παρασκευή στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ο κ. Βουδούρης, με τον κ. Παπανδρέου να παραδέχεται την ανάγκη κυβερνητικών δεσμεύσεων, αλλά να μην αναφέρεται στους υπουργούς που δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Ετικέτες: