Οι καθυστερήσεις για τις τελικές αποφάσεις έχουν «παγώσει» το σύνολο τής κυβερνητικής λειτουργίας

Εδώ ανασχηματισμός, εκεί ανασχηματισμός, πού είναι ο ανασχηματισμός;

Η αλήθεια είναι ότι το κρίσιμο 48ωρο πέρασε χωρίς να ανοίξει «μύτη», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πήγε η καρδιά στη θέση της όσων ακούγονται, από τη μια, ότι φεύγουν και, από την άλλη, ότι έρχονται. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αλλά και ο μικρός εταίρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος για την ώρα κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, μια και δεν θέλουν να δημιουργήσουν νέο κύκλο εσωστρέφειας και εσωκομματικών αντιπαραθέσεων.

 

Το βέβαιο είναι ότι εάν δεν «κλειδώσουν» τα ονόματα του νέου επιτρόπου μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και του νέου διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, δεν πρόκειται να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός που ήδη έχει προαναγγείλει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και αναμένεται επισήμως έως τις 15 Ιουνίου.
Οσο και αν προσπάθησαν Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη να «παγώσουν» το θέμα του ανασχηματισμού για να μην εμποδιστεί η λειτουργία της κυβέρνησης, τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά, καθώς η ονοματολογία συνεχίστηκε αμείωτη δημιουργώντας παρενέργειες.

 

Αδράνεια


Χαρακτηριστικό είναι ότι η Ολομέλεια της Βουλής αυτήν την εβδομάδα έχει μόνο κοινοβουλευτικό έλεγχο και τις άρσεις ασυλίας των μελών της Χρυσής Αυγής, που θα συζητηθούν την Τετάρτη. Αυτό από μόνο του δείχνει σε τι κατάσταση έχει περιέλθει η νομοθετική δραστηριότητα των υπουργείων.
Πάντως, το πρόσωπο «κλειδί» του ανασχηματισμού θα είναι ο Γιάννης Στουρνάρας, που όλες οι πληροφορίες τον φέρνουν όχι με το ένα αλλά και με τα δύο πόδια εκτός του υπουργείου Οικονομικών. Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός βρίσκεται προς αναζήτηση εκείνου του προσώπου που, αν και θα καθίσει στην «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργού Οικονομικών, να μπορεί να σηματοδοτήσει το γύρισμα σελίδας της κυβερνητικής πολιτικής.
Ερώτημα παραμένει αν ο κ. Βενιζέλος επιμείνει στη θέση του να γίνει η κατανομή των υπουργείων αναλογικά με τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης στις ευρωεκλογές, καθώς και το αν συμμετάσχουν πρόσωπα που θα δώσουν την εικόνα ότι η κυβέρνηση έχει... μαξιλαράκια χρήσιμα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

 

Νίκος Ελευθερόγλου

Ετικέτες: