Τα «πάρε δώσε», η ονοματολογία, τα υπουργεία της Εριδος αλλά και οι (δυσάρεστες) εκπλήξεις

H… επιφοίτηση για τον ανασχηματισμό θα γίνει σήμερα ή θα μεταφερθεί αμέσως μετά την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος;

Ηδη τα χρονικά περιθώρια στενεύουν πολύ σε ό,τι αφορά τη στιγμή της ανακοίνωσής του. Εάν δεν ανακοινωθεί σήμερα που επιστρέφει ο Ευάγγελος Βενιζέλος (το απόγευμα) από το ταξίδι-αστραπή σε Βαρσοβία και Βιένη, και λόγω της αναχώρησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια το απόγευμα της Πέμπτης για τη Νορμανδία, τότε όλα θα συνηγορούν στην ανακοίνωσή του για την επομένη του Αγίου Πνεύματος. Η εκκρεμότητα πάντως δεν μπορεί να τραβήξει για πολύ, μια και οι στοίβες των εγγράφων σε υπουργεία έχει μεγαλώσει, καθώς, με αφορμή τις ευρωεκλογές, κανείς δεν υπέγραφε τίποτα περιμένοντας τις εξελίξεις.


Πάντως οι υπουργοί και οι υποψήφιοι προς υπουργοποίηση κοιμούνται με το τηλέφωνο στο προσκεφάλι τους, μια και από ώρα σε ώρα αναμένεται σε κάποιους να χτυπήσει, προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα. Εκείνο πλέον που θεωρείται (όσο μπορεί να θεωρείται) βέβαιο είναι η μετακίνηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.
Παράλληλα, τα τελευταία 24ωρα έχει αποκλειστεί η μετακίνηση του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου από το Μαξίμου προς την οδό Νίκης, ενώ διαψεύδεται και η φημολογία να αναλάβει ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς το χαρτοφυλάκιο. Τα ονόματα που ακούστηκαν χθες ήταν του νυν υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια, αλλά και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη, ενώ δεν αποκλείεται η επιλογή προσώπου που θα είναι έκπληξη, όπως του Μενέλαου Δασκαλάκη. Στη κυβέρνηση θεωρείται ότι παραμένουν οι Δημήτρης Σταμάτης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Γιάννης Μιχελάκης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Φώφη Γεννηματά, Αθανάσιος Σκορδάς, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιάννης Μανιάτης, Βασίλης Κιγκέρογλου, Ολγα Κεφαλογιάννη, Νίκος Δένδιας. Αγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, αν και ο Σίμος Κεδίκογλου έχει καταφέρει να ισορροπεί, όπως και το τι θα γίνει με τους Κ. Αρβανιτόπουλο, Αδ. Γεωργιάδη και Μ. Βαρβιτσιώτη. Στην κυβέρνηση, με πιθανότερο το υπουργείο Τουρισμού, μπαίνει ο Αρης Σπηλιωτόπουλος, ενώ δεν αποκλείεται να υφυπουργοποιηθεί στο Ανάπτυξης λόγω ΕΣΠΑ ο Γιώργος Κουμουτσάκος.


 Στον ανασχηματισμό το νέο κεντρικό πρόσωπο από την Ελιά θα είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος. Το όνομά του «παίζει» για το Ανάπτυξης, το Αγροτικής Ανάπτυξης και το Εργασίας. Επειτα από σχετική απόφαση της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα, ο κ. Λοβέρδος μαζί με τον βουλευτή του κόμματος Χρήστο Αηδόνη θα συνεργαστούν με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, αυξάνοντας την δύναμη της κυβέρνησης στη Βουλή.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνει στην κυβέρνηση, αλλά ενδέχεται να αλλάξει πόστο. Το όνομά του συζητείται για το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας, όμως δεν αποκλείεται να μετακομίσει στη Μεσογείων, στο Πεντάγωνο, κάτω από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις. Σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται να δούμε τη Φώφη Γεννηματά στο Υγείας.


Σε ό,τι αφορά τις νέες εισόδους στην κυβέρνηση, από το ΠΑΣΟΚ μεγάλες πιθανότητες έχουν να ορκιστούν οι Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Γιώργος Ντόλιος, Πάρις Κουκουλόπουλος, Συλβάνα Ράπτη και Κυριάκος Πιερρακάκης. Επίσης φημολογείται η υπουργοποίηση του Ηλία Μόσιαλου. Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι από τα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα πού έχουν πέσει στο τραπέζι, προκαλώντας αρκετές αναταράξεις τόσο σε ΠΑΣΟΚ όσο και σε Ν.Δ.
Προς αποχώρηση είναι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου.


Νίκος Ελευθερόγλου

Ετικέτες: