Στη μαύρη λίστα της ΕΡΤ

Απαγόρευσε στο ΠΑΣΟΚ να ταυτίζει το τραγούδι του «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» («Γράμματα στον Μακρυγιάννη») με το κίνημα και έκτοτε μπήκε στη... μαύρη λίστα της κυβέρνησης.

 

Ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος αυτή τη φορά «ξαναχτυπά» ζητώντας εξηγήσεις από τη διοίκηση της ΕΡΤ για τον αποκλεισμό του έργου του τόσο από τα ραδιόφωνα της ΕΡΑ όσο και από τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ.

 

Ο κ. Ανδριόπουλος στην επιστολή του καταγγέλλει το σκόπιμο «κόψιμό» του και κάνει λόγο για «πολιτικές παλιανθρωπιές» που εγείρουν σοβαρό θέμα ηθικής τάξεως. Μάλιστα, όπως αναφέρει, παρά το γεγονός ότι ως χώρα φέτος τιμούμε τον Οδυσσέα Ελύτη, τα μουσικά σύνολα αρνούνται να παίξουν τους «Προσανατολισμούς» στην καινούργια τους μορφή. «Μετά το αίτημά μου να μη χρησιμοποιείται το τραγούδι από το ΠΑΣΟΚ, αυτόματα σταμάτησε και το σύνολο της μουσικής μου από τα δημόσια ραδιόφωνα αλλά και από τις δύο συμφωνικές κρατικές ορχήστρες και τη χορωδία, που έχουν συσταθεί για να προβάλλουν κυρίως το έργο Ελλήνων συνθετών. Αντ' αυτού, ο διευθυντής της ΕΡΑ Δημήτρης Παπαδημητρίου προβάλλει μονίμως τη μουσική του και την ευνοούμενή του Φωτεινή Δάρρα» καταγγέλλει ο συνθέτης, ενώ εστιάζει τους λόγους του αποκλεισμού του σε... κυβερνητικό δάκτυλο. «Ποτέ δεν έκλεισα το στόμα μου, αλλά και ποτέ δεν μίλησα άνευ λόγου. Εάν δεν απαντηθεί το ερώτημά μου, θα απαγορεύσω εγώ από την ΕΡΤ τη μετάδοση της μουσικής μου και των τραγουδιών μου. Γνωρίζω ότι ούτε ευαίσθητοι είναι οι αρμόδιοι ούτε διακατέχονται από λεπτότητα. Είναι χοντρόπετσοι, αλλά οφείλω να το κάνω για λόγους αυτοσεβασμού. Θέλω να τους εκθέσω στον κόσμο. Τον Ανδριόπουλο δεν τον καταργεί κανένα κόμμα. Τον καταξιώνει το έργο του κι οι καλλιτέχνες σε τέτοιες δύσκολες εποχές δεν πρέπει να σιωπούν» καταλήγει, μιλώντας στη «δημοκρατία». Θυμίζουμε ότι το τραγούδι που ο συνθέτης δεν επιθυμούσε να συνδέεται με το ΠΑΣΟΚ είχε ταυτιστεί με το κόμμα εξαιτίας ενός στίχου («τρεις του Σεπτέμβρη να περνάς»), ο οποίος, όπως είχε διευκρινίσει ο ίδιος, απευθυνόταν στην επανάσταση του 1843 της οποίας ηγήθηκε ο Μακρυγιάννης και όχι στα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ.

 

 

Κωνσταντίνα Γαρνέλη

Ετικέτες: