Και τεχνητό πάγκρεας για διαβητικούς

Μια συσκευή που λειτουργεί όπως το πάγκρεας και ελέγχει τα επίπεδα της ινσουλίνης και των σακχάρων στο αίμα ασθενών με διαβήτη τύπου 1 ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τους ανθρώπους αυτούς να αποκτήσουν όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική ζωή, αποφεύγοντας τις συνεχείς ενέσεις ινσουλίνης που μπορεί να γίνονται από δύο έως πέντε φορές τη μέρα.

 

Το λεγόμενο τεχνητό πάγκρεας δημιούργησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Βοστόνης και το Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης. Αποτελείται από μια συσκευή που μοιάζει με iPod και διαθέτει οθόνη και μια μικροσκοπική αντλία. Η συσκευή τοποθετείται στα ρούχα που φοράει ο ασθενής και μέσω αισθητήρα ελέγχει διαρκώς τα επίπεδα των σακχάρων στο αίμα, χορηγώντας παράλληλα μέσω της αντλίας την κατάλληλη ποσότητα ινσουλίνης που χρειάζεται ο οργανισμός.

 

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης «New England Journal of Medicine», οι ερευνητές έλεγξαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το τεχνητό πάγκρεας σε δύο πενθήμερες κλινικές δοκιμές, στις οποίες συμμετείχαν ενήλικες και έφηβοι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1.

 

Η συσκευή δοκιμάστηκε επίσης από 24 ασθενείς στη Βρετανία, οι οποίοι δεν νοσηλεύθηκαν, όμως τη φορούσαν στο σπίτι για διάστημα ενός μήνα, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν χρειάστηκε να κάνουν καμία ένεση ινσουλίνης. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ, οι οποίοι διεξήγαγαν τις δοκιμές, το τεχνητό πάγκρεας αποδείχτηκε άκρως αποτελεσματικό. Ετσι, όταν λάβει έγκριση για χρήση στους ασθενείς, φαίνεται ότι θα ωφελήσει και τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Daily Mail», μόνο στη Βρετανία 300.000 άτομα πάσχουν από διαβήτη τύπου 1, ενώ 2.900.000 έχουν προσβληθεί από διαβήτη τύπου 2, ο οποίος συχνά προκαλείται εξαιτίας της παχυσαρκίας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός των ασθενών θα αυξηθεί παγκοσμίως κατά τα επόμενα 10 χρόνια, ακριβώς επειδή η παχυσαρκία έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας.