Των Ελλήνων οι κοινότητες

Η... ελληνική Αμερική συστήνεται. Μπορεί στο μυαλό των περισσοτέρων οι ομογενείς να φαντάζουν παραδοσιακοί τύποι, καβγατζήδες, που έχουν ταβέρνες και μιλούν greeklish, αλλά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

 

Οι Ελληνοαμερικανοί διευθύνουν επιχειρήσεις, μουσεία και ορχήστρες, δημιουργούν τέχνη, γίνονται διάσημοι σεφ, αγοράζουν ομάδες μπέιζμπολ, γράφουν αστυνομικά μυθιστορήματα, σχεδιάζουν ρούχα και τραγουδούν τζαζ. Η σειρά ντοκιμαντέρ «Greektown», που ξεκινάει από την ερχόμενη Δευτέρα και θα προβάλλεται κάθε Δευτέρα (19.00) από τη συχνότητα της ΝΕΤ, αναζητεί τα στοιχεία εκείνα που συνθέτουν το παζλ της σύγχρονης ελληνοαμερικανικής ταυτότητας. Ο σκηνοθέτης Νίκος Πανουτσόπουλος, κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Αμερική, άρχισε να συλλέγει στοιχεία για τον τρόπο ζωής και κουλτούρας των Ελληνοαμερικανών. Το 2009, με μια προετοιμασία τριών μηνών και γυρίσματα πέντε μηνών στη μακρινή ήπειρο, ολοκλήρωσε (σε σενάριο της Λένας Αναστασιάδου) μια σειρά για τους Ελληνες της Βορείου Αμερικής και τις κοινότητές τους, καταγράφοντας την ανθρωπογεωγραφία της «ελληνικής Αμερικής». Οπως μας λέει, «ήθελα να ανιχνεύσω τι σημαίνει ελληνοαμερικανική ταυτότητα».

 

Το «Greektown» δεν θίγει τόσο το θέμα της μετανάστευσης όσο της ενσωμάτωσης και της δημιουργικής ένταξης. Ελληνοαμερικανοί πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς μιλούν για τις εμπειρίες τους, τις ευκαιρίες, αλλά και τα εμπόδια που συνάντησαν και τις προκαταλήψεις που χρειάστηκε να ξεπεράσουν προκειμένου να ενταχθούν σε μία ξένη κοινωνία. Γυρίσματα έγιναν στην Ουάσινγκτον, στη Βαλτιμόρη, στη Βοστόνη, στο Τορόντο, στο Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη.

 

Προσωπικότητες ιδιαίτερα καταξιωμένες στον χώρο τους, όπως ο διαφημιστής Τζορτζ Λόις, ο σχεδιαστής μόδας Τζον Βαρβάτος, o συγγραφέας Τζορτζ Πελεκάνος, ο βραβευμένος σεφ Μάικλ Ψιλάκης, ο γερουσιαστής Τζον Σαρμπάνης, γιος του επίσης γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη στη Βαλτιμόρη, ο φωτογράφος Κωνσταντίνος Μάνος, η τραγουδίστρια Τζέιμι Μπρούμας, ο δικηγόρος Πίτερ Αγγελος, φανερώνουν την ελληνική διάσταση της δημιουργικότητάς τους και εξηγούν πώς οι Ελληνες κατάφεραν να διατηρήσουν την ελληνική τους ταυτότητα, ζώντας παράλληλα το αμερικανικό όνειρο. Αναζητώντας το σημάδι της καταγωγής τους, το ντοκιμαντέρ εστιάζει στην καθημερινότητά τους, στη δουλειά, στη δημιουργική τους πορεία και την πολιτιστική τους έκφραση. Παράλληλα, εντοπίζει το στίγμα των κατά τόπους ελληνοαμερικανικών κοινοτήτων, καταδεικνύοντας τη συνοχή τους, τη δυναμική τους, τη δράση και την προσφορά τους στον ευρύτερο κοινωνικό οργανισμό.

 

«Δεν είναι όλοι οι ομογενείς ταβερνιάρηδες. Εδώ στην Ελλάδα έχουμε διαστρεβλώσει την εικόνα για τις κοινότητες. Υπάρχει ένας ελληνικός ρατσισμός για τους Ελληνοαμερικανούς. Τους θεωρούμε βλάχους. Οπως υπάρχει και ο ρατσισμός του Χόλιγουντ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ταινία της Νία Βαρντάλος. Οταν θέλεις να πουλήσεις, αυτογελοιοποιείσαι. Είναι επιτηδευμένο. Η αμερικανική βιομηχανία θεάματος δεν πρόκειται να παρουσιάσει κάποιον μη Αμερικανό ανώτερο» εξηγεί ο κ. Πανουτσόπουλος, ο οποίος υπερθεματίζει: «Οι Ελληνες ομογενείς έχουν μέσα τους την ελληνικότητα, στο πνεύμα και στην καρδιά, με έναν τρόπο διεθνή. Ας αφήσουμε τα φολκλόρ. Δεν είναι αυτή η πραγματικότητα της ζωής τους. Δούλεψαν σκληρά στη βιομηχανία, μπήκαν στον επιχειρηματικό κλάδο δυναμικά και μέσα σε δυο γενιές κατάφεραν να εξαπλωθούν σε υψηλά κλιμάκια σε ό,τι αποτελεί ανθρώπινη δράση, από το Χόλιγουντ έως την πολιτική, τη δικηγορία, την ιατρική».

 

 

Κωνσταντίνα Γαρνέλη

Ετικέτες: