Στη γη του Μεγαλέξανδρου

Επειτα από 2.340 χρόνια (!), ο μύθος ζωντανεύει στη Βεργίνα. Η εκπομπή της ΕΤ3 «Ο τόπος και το τραγούδι του», με τον ερευνητή Γιώργο Μελίκη, την Κυριακή 16 Οκτωβρίου (12.00), οπότε και κάνει πρεμιέρα, αναβιώνει για πρώτη φορά στο Ανάκτορο των Αιγών ένα δρώμενο το οποίο έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα.

 

Δεκάδες χορευτές από 15 χωριά του Ρουμλουκιού, συνοδεία μουσικών οργάνων, ζωντανεύουν τον μύθο που θέλει το κεφαλοδέσι των γυναικών της περιοχής να κληροδοτείται σε αυτές από τον ίδιο τον Μέγα Αλέξανδρο, φανερώνοντας τις απαρχές του αρχαιότερου γυναικείου κεφαλοδεσίματος στον κόσμο. «Σε κάποια μάχη, οι άνδρες της περιοχής φοβήθηκαν να πολεμήσουν και τότε οι γυναίκες πήραν τα όπλα. Ο Μέγας Αλέξανδρος το είδε αυτό και είπε στις γυναίκες ότι από εκείνη τη στιγμή θα φορούν εκείνες την περικεφαλαία των ανδρών και οι άνδρες το κίτρινο μαντίλι των γυναικών» μας εξηγεί ο παρουσιαστής. Η ιστορία ξαναγεννιέται με τελετουργικό τρόπο.

 

Για την πραγμάτωση του γυρίσματος ο κ. Μελίκης είχε σύμμαχο τη διευθύντρια της ΚΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων δρα Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία δίνει ιστορική και αρχαιολογική τεκμηρίωση του γεγονότος, αφού συνδέει τη φορεσιά της περίφημης Δέσποινας των Αιγών του 10ου π.Χ. αιώνα, που ανακαλύφθηκε στη Βεργίνα, με την παραδοσιακή φορεσιά της σημερινής Ρουμλουκιώτισσας. «Η κυρία Κοτταρίδη με ιστορικό τρόπο κι εγώ με λαογραφικό γεφυρώνουμε τριάντα και πλέον αιώνες ελληνικού - μακεδονικού ιστορικού βίου» τονίζει ο κ. Μελίκης.

 

Η εκπομπή, που προβάλλεται κάθε Κυριακή και αναδεικνύει γεγονότα ιστορικής και μυθολογικής αξίας, τα οποία, μέσα από λαϊκά δρώμενα, παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, έχουν μείνει σχεδόν αναλλοίωτα μέσα στο χρόνο, θα ταξιδέψει και φέτος σε όλη την Ελλάδα. Χαλκιδική, Ρόδος, Ζάκυνθος, Πελοπόννησος είναι μερικοί μόνο από τους νέους της προορισμούς.

 

 

Κωνσταντίνα Γαρνέλη

Ετικέτες: