«Επανάσταση» με βηματοδότη από κύτταρα!

Τον πρώτο βιολογικό βηματοδότη για την καρδιά, που δεν έχει κανένα ηλεκτρονικό τμήμα αλλά αποτελείται μόνο από κύτταρα, ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Την καινοτομία πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Cedars-Sinai στο Λος Αντζελες, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει ήδη τις κλινικές δοκιμές του βιολογικού βηματοδότη. Οπως εξηγούν στην έκθεσή τους οι ερευνητές, κατάφεραν να μετατρέψουν καρδιακά κύτταρα σε κύτταρα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του βηματοδότη με τη χρήση ενός γονιδίου, το οποίο εισήγαγαν στο εσωτερικό τους.

 

Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να μετατρέψουν δισεκατομμύρια απλά καρδιακά κύτταρα σε ένα πιο σπάνιο είδος που βοηθά την καρδιά να χτυπά με φυσιολογικό ρυθμό. Οι επιστήμονες εισήγαγαν το γονίδιο σε χοίρους που έπασχαν από ένα καρδιολογικό πρόβλημα που επιβραδύνει σημαντικά τον καρδιακό παλμό. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην έκθεσή τους, κατά τις κλινικές δοκιμές διαπίστωσαν ότι ο βιολογικός βηματοδότης κατάφερε να δώσει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, αντικαθιστώντας αποτελεσματικά τον συμβατικό βηματοδότη.

 

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Eduardo Marban, οι ερευνητές κατάφεραν για πρώτη φορά να δημιουργήσουν έναν βιολογικό βηματοδότη με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, καθώς και να δείξουν ότι η χρήση του στην καθημερινή ζωή μπορεί να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του ασθενούς. «Επίσης, είμαστε οι πρώτοι που κατάφεραν να προγραμματίσουν εκ νέου καρδιακά κύτταρα σε ζωντανά ζώα, προκειμένου να θεραπευθεί πλήρως η ασθένειά τους» συμπλήρωσε.

 

Σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η μέθοδος αυτή θα τους βοηθήσει να αναπτύξουν και έναν ειδικό βιολογικό βηματοδότη για έμβρυα που παρουσιάζουν συγγενή καρδιοπάθεια, στα οποία οι βηματοδότες που χρησιμοποιούνται σήμερα δεν είναι δυνατό να τοποθετηθούν. «Κάποια μέρα δεν αποκλείεται να είμαστε σε θέση να σώζουμε ζωές αντικαθιστώντας τα μηχανήματα με μια απλή ένεση γονιδίων» είπε ο ερευνητής δρ Eugenio Cingolani, ο οποίος συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές. Διευκρίνισε ωστόσο ότι για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια.

 

 

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη