«Καυτή»Τετάρτη εν όψει απεργιών

Σε θέση «μάχης» βρίσκονται εργαζόμενοι και συνδικάτα, εν όψει του μεγάλου απεργιακού ραντεβού της Τετάρτης, ενάντια στο Μνημόνιο, τα χαράτσια, τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, την ύφεση, την ανεργία και την εργασιακή εφεδρεία.

 

Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχουν κηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στις 5 Οκτωβρίου, αναμένεται να δώσουν βροντερό «παρών» οι εργαζόμενοι του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, το προσωπικό των νοσοκομείων και των μέσων μαζικής μεταφοράς, εκπαιδευτικοί και δικηγόροι.

 

Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στα γραφεία της ΓΣΕΕ θα οριστικοποιηθούν το πρόγραμμα και ο συντονισμός των κινητοποιήσεων, ενώ θα αναλυθούν και τα πολιτικά και νομικά επιχειρήματα των εργαζομένων κατά του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας. Στην Αθήνα, οι διαδηλωτές θα συναντηθούν στις 11 το πρωί της Τετάρτης στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ συγκεντρώσεις και πορείες θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

 

Στις κινητοποιήσεις θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ, με τρίωρη στάση εργασίας από τις 10.00 έως τις 13.00. Την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική αναμένεται να εκφράσουν και οι δάσκαλοι, ενώ οι καθηγητές των ΤΕΙ θα διαμαρτυρηθούν για τις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, την υποχρηματοδότηση και τις περικοπές στον προϋπολογισμό των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, και θα ζητήσουν να προχωρήσουν οι διορισμοί εκπαιδευτικών που εκκρεμούν τα τελευταία δύο χρόνια και να καλυφθούν τα κενά που προέκυψαν λόγω συνταξιοδότησης συναδέλφων τους.

 

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας θα βγουν ξανά στους δρόμους για την εργασιακή εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο, τα χαράτσια και την αύξηση του ωραρίου των δημόσιων υπαλλήλων. Με αποχή από τα καθήκοντά τους θα «απαντήσουν» στα μέτρα της κυβέρνησης και οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης, που αντιδρούν στην απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, στην επιβολή του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής έκτακτης εισφοράς, στη μείωση του αφορολογήτου και στην επιβολή ΦΠΑ 23%.

 

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ανακοινώσουν το... απεργιακό τους πρόγραμμα και οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, με τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ να ακινητοποιούνται από τις 11.00 έως τις 17.00, προκειμένου να συμμετάσχουν οι οδηγοί στη γενική συνέλευση των συνδικάτων. Στη συνάντηση θα παραβρεθούν και εκπρόσωποι των εργαζομένων στο μετρό, στο τραμ, στον ηλεκτρικό και τον προαστιακό.

 

Προς το παρόν, δεδομένο είναι μόνο το «μπλακάουτ» στις πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια, λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στις κινητοποιήσεις. Οσοι, λοιπόν, έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν μεθαύριο αεροπορικώς θα πρέπει να αλλάξουν τα σχέδια και τα εισιτήριά τους. Οι συνδικαλιστές επισημαίνουν ότι αυτήν τη φορά η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δεν μπορεί να «μπλοκάρει» την απεργία ως παράνομη και καταχρηστική, επειδή οργανώνεται από την ΑΔΕΔΥ.

 

 

Γεράσιμος Κόντος

Ετικέτες: