Μηδέν εις το πηλίκον

Δεν ξέρω αν η «φιλοξενία» της κυρίας Μέρκελ δικαιολογεί τρία «ευχαριστώ» σε μια συνέντευξη Τύπου διάρκειας 25 λεπτών, αλλά γεγονός είναι ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός, έπειτα από αυτές τις καθιερωμένες πλέον ακροάσεις, εξέρχεται ταλαιπωρημένος

, σαν να έχει υποστεί ένα είδος κακομεταχείρισης.
Κατά τα άλλα, μην περιμένετε να σας αναλύσω τη βαθύτερη… σημειολογία όσων ειπώθηκαν ή τις κρυφές «πάσες» της καγκελαρίου προς τον Αντώνη Σαμαρά. Φαντάζομαι υπάρχουν καταλληλότεροι από εμένα για να το πράξουν στα δελτία των οκτώ, όπου για πολλές μέρες από εδώ και στο εξής, κάπου μεταξύ Αμφίπολης και… τζιχαντιστών, θα «ανακαλύπτουν» την επιτυχία της συνάντησης και θα εξηγούν πώς η Frau έκλεισε το μάτι στην Ελλάδα.


Ειδικά αυτό το τελευταίο θέλει μεγάλες δόσεις δημοσιογραφικής φαντασίας, την οποία δεν διαθέτω. Αν θέλετε όμως, ευχαρίστως να προσμετρήσω ως «επιτυχία» το ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε δις ότι «κατά τη δική μας εκτίμηση δεν θα χρειαστούμε νέο δανειοδοτικό πακέτο» και η κυρία… δεν κούνησε βλέφαρο. Κάτι είναι κι αυτό στις εποχές που ζούμε, ε;


Μόνο που αυτός ο ισχυρισμός, ότι δηλαδή από δω και μπρος τα καταφέρνουμε μόνοι μας, έρχεται σε κραυγαλέα αντίφαση με την, επίσης ελληνική, παραδοχή ότι η όποια συζήτηση για το χρέος δεν μπορεί να υπάρξει πριν ολοκληρωθούν τα «τεστ κοπώσεως» του τραπεζικού συστήματός μας.
Στην απευκταία περίπτωση που οι ελληνικές συστημικές τράπεζες αποδειχτεί ότι χρειάζονται νέα κεφαλαιουχική ένεση, τα σχέδια για απεμπλοκή από τον δανειακό κλοιό ναυαγούν αυτόματα.
Είναι νωρίς, επομένως, να αξιολογήσουμε την εξαγγελία Σαμαρά για αποτίναξη του μνημονιακού κορσέ και, αν με βάζατε να στοιχηματίσω, θα βρισκόμουν σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση για να υποστηρίξω τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς.
Το αποτέλεσμα, επομένως, του χθεσινού ραντεβού Σαμαρά - Μέρκελ είναι μηδενικό για τις ελληνικές επιδιώξεις, τουλάχιστον υπό το φως της κρατούσας συγκυρίας.

Εκτός κι αν πρέπει να πανηγυρίζουμε γιατί η κυρία Μέρκελ προβίβασε τα κυβερνητικά «επιτεύγματα» από «αξιοσημείωτα», πέρυσι τον Νοέμβριο, σε «πολύ θετικά», φέτος τον Σεπτέμβριο.
Δεν ξέρω αν αυτή η «αναβάθμιση» μαζί με τον απίστευτο ισχυρισμό ότι οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρηματοδοτούνται από γερμανικά κεφάλαια (!) ήταν αποτέλεσμα της διαβεβαίωσης του Αντώνη Σαμαρά ότι η Ελλάδα διατίθεται (σ.σ.: προφανώς εν όψει των ρωσικών αντιμέτρων στις κυρώσεις) να τροφοδοτήσει τα Βαλκάνια με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), που… Κύριος οίδε πώς θα το βρει.
Ας ελπίσουμε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός απέσπασε κάτι ουσιαστικότερο από αυτή την ευθέως εχθρική προς τη Μόσχα πρωτοβουλία, γιατί έρχεται και χειμώνας…

 

 

Γιώργος Χαρβαλιάς