Βιονικό χέρι με φυσική αίσθηση αφής

Ενα προσθετικό χέρι που δίνει στον χρήστη την αίσθηση της αφής αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από επιστήμονες στη Σουηδία και δοκιμάζεται ήδη με επιτυχία σε δύο άνδρες εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο, φέρνοντας επανάσταση στον τομέα των τεχνητών μελών. Επιστήμονες από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Chalmers ανακοίνωσαν ότι το βιονικό χέρι δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα στους χρήστες να έχουν τη φυσική αίσθηση της αφής, η οποία θεωρείται δεδομένη, αλλά σίγουρα δεν είναι, ενώ η κίνηση ελέγχεται με τη σκέψη.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science Translational Medicine», η αφή αποτελεί βασικό μέρος της αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με το περιβάλλον, γι' αυτό και οι ερευνητές που ειδικεύονται στον συγκεκριμένο τομέα προσπαθούν εδώ και δεκαετίες να την αποκαταστήσουν μέσω των προσθετικών μελών. Το βιονικό χέρι διαθέτει αισθητήρες που έρχονται άμεσα σε επαφή με τον σκελετό και στέλνουν σήματα κατευθείαν στα νεύρα. Για να συμβεί αυτό, τα νεύρα διεγείρονται από συγκεκριμένα σημεία επαφής που υπάρχουν σε ηλεκτρόδια επτά χιλιοστών, τα οποία περιβάλλουν τις βασικές δέσμες νεύρων του χεριού. Από τη στιγμή που τα ηλεκτρόδια φτάνουν στα σωστά νεύρα, η αίσθηση της αφής στο χέρι και τα δάχτυλα είναι γεγονός.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αίσθηση της αφής που επιτυγχάνεται είναι τόσο καλή, που ο ένας ασθενής φεύγοντας από το εργαστήριο είπε ότι ένιωθε σαν να πήρε το πόμολο μαζί του και ο άλλος ένιωσε την αίσθηση που δίνει το βαμβακερό ύφασμα. Επίσης, και οι δύο άνδρες δήλωσαν ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που αισθάνθηκαν τα χέρια τους έπειτα από το ατύχημα που προκάλεσε τον ακρωτηριασμό τους. Πολύ σημαντική είναι και η εξέλιξη που είχε ανακοινωθεί πριν από λίγο καιρό από ερευνητές που ανέπτυξαν τεχνητά μέλη, τα οποία τοποθετούνται στο σώμα με τέτοιο τρόπο, ώστε να εφάπτονται στο κόκαλο, βελτιώνοντας τον έλεγχο της κίνησης.

 

 

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη