Το νέο ασύρματο μικροτσίπ που κάνει θαύματα

Ενα μικροσκοπικό τσιπ που θα εισάγεται στον οργανισμό και θα παρακολουθεί τις βιολογικές διαδικασίες που πραγματοποιούνται στο εσωτερικό του, ώστε να χορηγεί τις θεραπείες που είναι απαραίτητες για τον οργανισμό με μεγαλύτερη ευστοχία και αποτελεσματικότητα, ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ.

 

Η καινοτομία ανήκει σε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, οι οποίοι διευκρινίζουν στην ανακοίνωσή τους ότι παρόμοια εμφυτεύματα έχουν δημιουργηθεί κατά καιρούς για τους ίδιους λόγους, ωστόσο μέχρι σήμερα οι επιστημονικές ομάδες δεν είχαν καταφέρει να τα κάνουν όσο μικρά και αποτελεσματικά έπρεπε. Ο λόγος ήταν ότι δεν μπορούσαν να τους παρέχουν την απαραίτητη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα να τα αναπτύσσουν σε μεγαλύτερο μέγεθος από ό,τι χρειάζεται. Αυτή τη φορά όμως οι επιστήμονες του Στάνφορντ κατάφεραν να βρουν έναν τρόπο να στείλουν ενέργεια σε «έξυπνα» τσιπ με ασύρματο τρόπο και με ασφάλεια, ώστε να διεξάγονται αρκετές ιατρικές διαδικασίες και να υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα.

 

 

Με υπερήχους

 

Για να πετύχουν κάτι τέτοιο οι ερευνητές έστειλαν υπερήχους σε μια μικροσκοπική συσκευή που είχε εμφυτευτεί ήδη και είχε σχεδιαστεί για να μετατρέπει τα εισερχόμενα ηχητικά κύματα σε ηλεκτρισμό, να επεξεργάζεται τις ιατρικές εντολές και να αναφέρει την πλήρη δραστηριότητα μέσω μιας ενσωματωμένης μικροσκοπικής κεραίας. Οι ερευνητές επέλεξαν να στείλουν ασύρματα τους υπερήχους, επειδή αυτή η μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί ήδη με ασφάλεια σε πολλές εφαρμογές, όπως είναι η απεικόνιση των εμβρύων, αλλά και επειδή παρέχουν στα τσιπ την ενέργεια που χρειάζονται χωρίς να χρησιμοποιούνται μπαταρίες που αυξάνουν το μέγεθός τους.

 

Οπως εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής Ηλεκτρικής Μηχανικής του Στάνφορντ Amin Arbarian, η τεχνολογία αυτή θα βοηθήσει τους ερευνητές να αναπτύξουν μια νέα γενιά μικροσκοπικών εμφυτευμάτων που θα έχουν σχεδιαστεί για την πραγματοποίηση μιας σειράς ιατρικών εφαρμογών, όπως η μελέτη του νευρικού συστήματος κάθε ασθενούς για τη θεραπεία των συμπτωμάτων του Πάρκινσον.

 

Το νέο ασύρματο τσιπ παρουσιάστηκε σε συνέδριο για τα ενσωματωμένα κυκλώματα που έλαβε χώρα στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας.

 

 

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη