Δεν πείθουν την αγορά οι διαβεβαιώσεις του Α. Τουρκολιά

Μεγάλη προσπάθεια, με συνεχείς ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο και στο προσωπικό, καταβάλλει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς για να πείσει ότι η τράπεζα που διοικεί δεν χρειάζεται νέα κεφάλαια.

Ωστόσο, οι αγορές δεν πείθονται, με αποτέλεσμα η μετοχή της τράπεζας να διαγράφει βαριές απώλειες 13,89% σε δύο ημέρες, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των στρες τεστ.


Θυμίζουμε ότι και τον περασμένο Μάρτιο, όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των στρες τεστ από την Τράπεζα της Ελλάδος, η τότε διοίκηση Τουρκολιά - Χριστοδούλου (νούμερο 2 στην ιεραρχία της τράπεζας ο κ. Χριστοδούλου) είχε δηλώσει ότι η Εθνική Τράπεζα δεν χρειάζεται κεφάλαια. Μετά η Εθνική αναγκάστηκε να κάνει μεγάλη αύξηση κεφαλαίου και να παρουσιάσει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων, το οποίο δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί. Το μόνο που υλοποιήθηκε εν μέσω στρες τεστ ήταν η παραίτηση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, δηλαδή του Νο 2 της τράπεζας κ. Χριστοδούλου, και η πώληση του 66% που κατείχε η Εθνική στην εταιρία Πανγαία με τρόπο που προκάλεσε θόρυβο, λόγω του ότι ο αγοραστής (Invel Real Estate II BV) χρηματοδοτήθηκε με δάνειο από την ΕΤΕ.


Είναι απορίας άξιο, λένε στην αγορά, ότι ο πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος που εγκατέλειψε την τράπεζα σε μία από τις κρισιμότερες περιόδους για να γίνει μεγαλοστέλεχος στις επιχειρήσεις Β. Μαρινάκη παραμένει στο Δ.Σ. της τράπεζας.


Στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της τράπεζας εντάσσονται η πρόσφατη ανακοίνωση για την πώληση μειοψηφικού ποσοστού της τουρκικής τράπεζας Finansbank, η πώληση του 100% της NBGI (PrivateEquity) και η πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του «Αστέρα» (είχε δρομολογηθεί η αξιοποίηση του «Αστέρα» από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, λόγω και δικής του συμμετοχής στο εν λόγω περιουσιακό στοιχείο).
Αντιθέτως, ακούγονται έντονες φήμες για προσλήψεις (!) προσωπικού και προωθούνται «καινοτόμες ιδέες», τύπου private banking των φτωχών...


Ο προβληματισμός που προκαλείται εντείνεται εάν ληφθεί υπ' όψιν ότι η Εθνική Τράπεζα άντλησε μέσω αυξήσεων κεφαλαίων 11 δισ. ευρώ (τις οποίες κάλυψαν οι φορολογούμενοι μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ιδιώτες επενδυτές σε πολύ υψηλές τιμές), ενώ η τράπεζα παρέμεινε με κεφαλαιακό έλλειμμα 246.000.000 ευρώ, χωρίς μάλιστα να έχει επαναγοράσει τις προνομιούχες μετοχές από το Ελληνικό Δημόσιο, όπως η διοίκησή της είχε δηλώσει.
Λεζάντα