Ρομποτικό χέρι κινείται μέσω εμφυτεύματος

Ενα τεράστιο βήμα για την αντιμετώπιση της τετραπληγίας έκαναν ερευνητές στο πανεπιστήμιο Πίτσμπουργκ, οι οποίοι κατασκεύασαν ένα ρομποτικό χέρι που ο χρήστης του μπορεί να το κινήσει μέσω ενός εμφυτεύματος που έχει τοποθετηθεί στον εγκέφαλό του! Η καινοτομία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μελέτης πολλών ετών με σκοπό την ανάπτυξη ενός καλύτερου συστήματος για την επικοινωνία του εγκεφάλου με τα τεχνητά μέλη, ώστε ένα τέτοιο εμφύτευμα να χρησιμοποιείται όπως το νευρικό σύστημα, το οποίο σε μια περίπτωση όπως αυτή έχει υποστεί βλάβη.

 

Η επέμβαση


Το εμφύτευμα τοποθετήθηκε πρώτη φορά στην 52χρονη τότε Jan Scheuermann, η οποία πριν από 15 χρόνια προσβλήθηκε από νωτιαιοπαρεγκεφαλιδική εκφύλιση, μια εκφυλιστική διαταραχή που επηρεάζει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό και η οποία την άφησε παράλυτη από τον λαιμό και κάτω.
Η επέμβαση έγινε το 2012 και περιλάμβανε την τοποθέτηση δύο σειρών ηλεκτροδίων στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση του σώματος, ώστε η ασθενής να μπορεί να κινεί το ρομποτικό χέρι που της είχαν τοποθετήσει με τη δύναμη της σκέψης.


Οπως αναφέρει το Scientific American, τα ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο καταγράφουν τη δράση περίπου 150 νευρώνων, ενώ συγκεκριμένα «μοτίβα» από τη δράση τους κωδικοποιούν την επιθυμία της 54χρονης να κάνει κάποιες κινήσεις, όπως να πιάσει μια κούπα ή να χαιρετήσει τους γιατρούς. Τα στοιχεία μεταφέρονται από τους νευρώνες μέσω δύο καλωδίων σε έναν υπολογιστή, ο οποίος εντοπίζει τη σκέψη της γυναίκας κι έτσι στέλνει τις απαραίτητες εντολές, ώστε το ρομποτικό μέλος να κινηθεί αναλόγως.


Σύμφωνα με το Scientific American, η Jan Scheuermann μπορεί πλέον να κινηθεί μόνη της με το ηλεκτρικό της αναπηρικό καροτσάκι αλλά και να φάει. Οι δοκιμές, που συνεχίζονται, δείχνουν ότι με το σύστημα αυτό θα μπορέσουν κάποια στιγμή στο μέλλον τα άτομα με παράλυση να αποκτήσουν ξανά μερικές από τις λειτουργίες που έχουν χάσει και να κινούνται με τη δύναμη της σκέψης.

 


Αλεξάνδρα Χυδηριώτη