Το «κόλπο γκρόσο» του Κυριακόπουλου!

Αλλο ένα πλήγμα στην εμπιστοσύνη των μικρομετόχων (αλλά και ξένων επενδυτών που πιάστηκαν κορόιδα) αποτελεί η χθεσινή συμφωνία πώλησης της εταιρίας S&B Ορυκτά, της οικογένειας του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Οδυσσέα Κυριακόπουλου, στον γαλλικό όμιλο Imerys (η S&B Ορυκτά εκμεταλλεύεται 11 ορυχεία στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών σε Μήλο και Παρνασσό).


Η οικογένεια Κυριακόπουλου κατάφερε πέρυσι να βγάλει την εταιρία από το Ελληνικό Χρηματιστήριο με αποτίμηση 300.000.000 ευρώ, δηλαδή κατέβαλε στους μικρομετόχους και στους άλλους μετόχους μειοψηφίας (μεταξύ των οποίων και ισχυρός βελγικός όμιλος) χαμηλό αντίτιμο. Μετέφερε την έδρα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Λουξεμβούργο (το οποίο ελέγχεται από την Κομισιόν για παροχή υπηρεσιών φοροαποφυγής σε πολυεθνικές), έδωσε και επιστροφή κεφαλαίου 70.000.000 ευρώ στους δύο μετόχους που είχαν αποκτήσει το 100%. Χθες έγινε γνωστό ότι η οικογένεια πωλεί το 61% στους Γάλλους με αποτίμηση 525.000.000 ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται δραστηριότητες στην Ελλάδα που θα παραμείνουν στον έλεγχό της!

 

Με βάση τη συμφωνία με τον γαλλικό όμιλο, η οικογένεια Κυριακόπουλου θα λάβει ποσό ύψους 311.000.000 ευρώ (σε μετρητά) αλλά και μετοχές της γαλλικής εταιρίας αξίας 214.000.000 ευρώ που θα προκύψουν από αύξηση κεφαλαίου. Ετσι, η οικογένεια Κυριακόπουλου θα διαθέτει ποσοστό 4,4% της Imerys και θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο διοικητικό συμβούλιο του γαλλικού κολοσσού. Πρόσθετα μετρητά θα λάβει ο έτερος μέτοχος της S&B που κατέχει το 39%.

 

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι ο κ. Κυριακόπουλος προχώρησε χθες σε πανηγυρικές δηλώσεις, υπενθυμίζοντας εμμέσως στους υπόλοιπους μετόχους της πρώην εισηγμένης στο Χ.Α. ότι πούλησαν στον ίδιο με χαμηλό τίμημα. Ξεκαθάρισε, μάλιστα: «Οι δραστηριότητες στην Ελλάδα συνεχίζονται κανονικά χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία της εταιρίας. H απορρόφηση αφορά τον όμιλο εκτός από τους βωξίτες».
Η Imerys είναι μία από τις ισχυρότερες βιομηχανίες μετάλλων παγκοσμίως. Δραστηριοποιείται σε 50 χώρες, με πάνω από 250 βιομηχανικές τοποθεσίες, ενώ απασχολεί περίπου 16.000 εργαζομένους. Το 2013 κατέγραψε έσοδα 3,69 δισ. ευρώ και κέρδη 304.000.000 ευρώ. Είναι εισηγμένη στο γαλλικό χρηματιστήριο και η μετοχή της συμπεριλαμβάνεται στον δείκτη CAC 40. O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Imerys Ζιλ Μισέλ δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί ορόσημο για τη στρατηγική ανάπτυξη της εταιρίας.

 


Χρήστος Ιωάννου