Η οδύσσεια συνταξιούχου του ΟΓΑ

Είναι 80 ετών. Εδώ και μία επταετία επιδιώκει, χωρίς επιτυχία, να πείσει για το αυτονόητο το υπουργείο Εργασίας και τον ΟΓΑ, ότι δικαιούται επιπλέον σύνταξη, επιθυμώντας να του προσμετρηθούν παλαιότερα χρόνια ασφάλισης που είχε πραγματοποιήσει στο ΝΑΤ. Παρά τις επίμονες ενοχλήσεις του προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, από τις 17 Απριλίου 2007 ο συνταξιούχος από την Κέρκυρα, τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της «δημοκρατίας», έχει εισπράξει την πανομοιότυπη απάντηση: «Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) δεν έχει αναπροσαρμόσει το πρόγραμμά της, ώστε να καλύψει περιπτώσεις όπως η δική σας»!


Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος λαμβάνει σύνταξη γήρατος από τον ΟΓΑ από τις 30 Μαΐου του 2000. Στη σύνταξη είχαν ληφθεί υπόψη ο χρόνος ασφάλισης από το ΙΚΑ και από το πρώην ΤΕΒΕ (νυν ΟΑΕΕ). Επτά χρόνια αργότερα ο συνταξιούχος ζητά να υπολογιστεί στη σύνταξή του και ο χρόνος ασφάλισής του στο ΝΑΤ, που εκ παραδρομής δεν είχε ζητήσει να συμπεριληφθεί από την αρχή. Ο ΟΓΑ ζήτησε και έλαβε τα απαραίτητα ασφαλιστικά στοιχεία από το ΝΑΤ.

 

Απάντηση

 

Στο έγγραφο του ΟΓΑ, με ημερομηνία 13 Αυγούστου 2008, γινόταν συγκεκριμένη αναφορά στην αναπροσαρμογή του συστήματος, έτσι ώστε να αποδοθούν στον συνταξιούχο τα αναδρομικά που δικαιούται, αλλά και το αυξημένο ποσό σύνταξης. Την 1η Ιουλίου του 2014, μετά την επανάληψη του ίδιου αιτήματος από την πλευρά του συνταξιούχου, υπήρξε νέο απαντητικό έγγραφο από τον ΟΓΑ, στο οποίο γινόταν η ίδια αναφορά για την αρμόδια υπηρεσία (ΗΔΙΚΑ), η οποία δεν έχει ακόμα προσαρμόσει το πρόγραμμά της.


Αποτέλεσμα ήταν ο συνταξιούχος να αποστείλει ξεχωριστή επιστολή στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, χαρακτηρίζοντας την αιτιολόγηση της απάντησης «από γελοία έως ύποπτη». Προσθέτει δε ότι περιμένει την προσθήκη του ΝΑΤ στην πενιχρή σύνταξή του για να μπορεί να αντεπεξέλθει στην «αβάσταχτη φορολόγηση που έχει επιβληθεί». Μάλιστα για να τα βγάλει πέρα, ο συνταξιούχος παραδέχεται ότι έχει κόψει πολλά από τα απαραίτητα, «τα φάρμακα και τη σωστή διατροφή, τα ρούχα, τα παπούτσια κ.λπ.». Οπως φαίνεται όμως ακόμα απάντηση από τον υπουργό Εργασίας δεν έχει λάβει...