Το (3D) βιονικό χέρι που δεν κοστίζει ακριβά

Ενα λειτουργικό μυοηλεκτρικό βιονικό χέρι που θα κοστίζει πολύ λιγότερο από ό,τι τα προσθετικά μέλη που υπάρχουν σήμερα ανέπτυξαν ερευνητές στην Ιταλία με τη μέθοδο της τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία του, το νέο προσθετικό μέλος μπορεί να εκτυπωθεί ολόκληρο μέσω της τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης, γεγονός που σημαίνει ότι στη συνέχεια δεν χρειάζεται να συναρμολογηθεί.

 

Πρωτότυπα


Το νέο προσθετικό μέλος αναπτύσσεται από την ιταλική Youbionic. Η εταιρία έχει ήδη δημιουργήσει κάποια πρωτότυπα που, σύμφωνα με ειδικούς, φαίνεται ότι εισάγουν μια καλή περίπτωση λειτουργικότητας και τιμής.


Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, το νέο βιονικό χέρι βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν πως όταν ολοκληρωθεί, θα είναι προσιτό σε περισσότερους ανθρώπους που έχουν ακρωτηριαστεί, καθώς το κόστος του θα φτάνει το πολύ στο 10% της τιμής των άλλων μοντέλων που υπάρχουν στην αγορά. Συγκεκριμένα, η τιμή του αναμένεται να μην ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, ποσό που στην πραγματικότητα αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος εκείνης των σύγχρονων και πολύ εξελιγμένων προσθετικών μελών.


Πάντως οι ερευνητές που βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία του νέου βιονικού χεριού διευκρινίζουν ότι η λειτουργικότητά του και η τεχνολογία στην οποία βασίζεται δεν είναι τόσο προηγμένη όσο εκείνη των πειραματικών προσθετικών μελών που δοκιμάζονται αυτόν τον καιρό σε αρκετά ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια του κόσμου. Παρ' όλα αυτά είναι σαφώς πιο προηγμένο από ό,τι τα προσθετικά μέλη που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.


Η επιστήμη της Βιονικής, δηλαδή το ζήτημα της αντιγραφής, της μίμησης και της εκμάθησης από τη βιολογία και τη φύση, δεν αποτελεί καινούργιο τομέα. Μάλιστα έχει φτάσει ήδη σε επίπεδα που κάποτε υπήρχαν μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Η πρώτη φορά που αναπτύχθηκε βιονικό χέρι με τη χρήση της τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης ήταν πριν από ένα χρόνο, από 23χρονο ερευνητή που ειδικεύεται στη ρομποτική, στο Μπρίστολ της Βρετανίας.

 

 

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη