Σε μίνι τεχνητό συκώτι τα τεστ των φαρμάκων

Ετοιμο για δοκιμές πειραματικών φαρμάκων είναι πλέον το μικροσκοπικό τεχνητό συκώτι που έχουν δημιουργήσει επιστήμονες στις ΗΠΑ με τη χρήση της τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης, ώστε τα σκευάσματα που βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο να δοκιμάζονται σε ανθρώπινο τεχνητό ιστό και όχι σε ιστό ζώων.

 


Ερευνητές των εργαστηρίων Organovo ανέπτυξαν τρισδιάστατο ιστό ήπατος, ο οποίος έχει την ικανότητα να εκτελεί πολλές από τις ζωτικές λειτουργίες του φυσιολογικού οργάνου. Μεταξύ αυτών είναι η παραγωγή βασικών πρωτεϊνών που ευθύνονται για τη μεταφορά των ορμονών και των φαρμάκων στον οργανισμό, όπως η αλβουμίνη, η οποία συμβάλλει στη μεταφορά των σωματικών υγρών ανάμεσα στους ιστούς του οργανισμού.

 


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο τεχνητός ιστός παρέχει καλύτερη εικόνα του τρόπου με τον οποίο τα φάρμακα αλληλεπιδρούν με το ανθρώπινο συκώτι, γεγονός πολύ σημαντικό, καθώς το συκώτι είναι το όργανο που κάνει αποτοξίνωση στο σώμα, άρα σχεδόν κάθε φάρμακο που μπορεί να παίρνει κανείς φτάνει στα κύτταρά του.

 


Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, χάρη στην τρισδιάστατη βιοεκτύπωση οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάζουν τα πειραματικά φάρμακα στον ηπατικό ιστό που αναπτύσσεται με τη βοήθειά της, ώστε να διαπιστώνεται αν είναι ασφαλή για το συκώτι του ανθρώπου. Ωστόσο, η Organovo κάνει ένα βήμα παραπάνω δημιουργώντας ό,τι χρειάζεται για τη βιοεκτύπωση μεγαλύτερων τμημάτων από τον ιστό του οργάνου, γεγονός που θα βοηθήσει τους γιατρούς στο μέλλον να αναπτύξουν πολύ πιο αποτελεσματικές θεραπείες για το συκώτι και για άλλα όργανα. «Αν θα μπορούσαμε να έχουμε στα χέρια μας κάτι μεγαλύτερο, για παράδειγμα, το 10% της λειτουργίας ενός οργάνου, το αποτέλεσμα θα ήταν πολύ πιο ωφέλιμο για τον ασθενή» ανέφερε ο Κιθ Μέρφι, διευθύνων σύμβουλος της Organovo.

 


Για τον λόγο αυτόν, οι ερευνητές της Organovo προσπαθούν να εξελίξουν την τεχνολογία της 3D βιοεκτύπωσης προκειμένου να μπορέσουν μια μέρα να δημιουργήσουν ολόκληρα όργανα, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και σε μεταμοσχεύσεις.

 

 

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη