Αμεση η πρόσβαση της Εφορίας στις καταθέσεις

Την άμεση υλοποίηση προηγούμενης απόφασης για πρόσβαση της Εφορίας στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στις τράπεζες και τη σύσταση μιας νέας εποπτείας σε συνεργασία με τον οικονομικό εισαγγελέα για τον έλεγχο των εμβασμάτων στο εξωτερικό ανήγγειλε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου, προφανώς γιατί μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ικανοποιητικά αποτέλεσμα.

 

 

Η κυρία Σαββαΐδου, μιλώντας στο συνέδριο Athens Law Forum on Taxation την περασμένη Παρασκευή, αναφέρθηκε στους τέσσερις στόχους της υπηρεσίες που προΐσταται και είναι: α) η αύξηση των δημοσίων εσόδων, β) ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, γ) η ενίσχυση της οικειοθελούς συμμόρφωσης των φορολογουμένων και δ) ο εκσυγχρονισμός της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης.

 


Για την επίτευξη αυτών των στόχων σημείωσε ότι θα προχωρήσουν σε θέσπιση συστήματος άμεσης πρόσβασης στο κεντρικό σύστημα τραπεζών, στην απλοποίηση της διαδικασίας των συμψηφισμών και των επιστροφών φόρων, στην καλύτερη στόχευση στους ελέγχους και στην ενίσχυση του ελεγκτικού έργου των Περιφερειακών Μονάδων.
Επίσης, προανήγγειλε τη σύσταση μιας νέας εποπτείας σε συνεργασία με τον οικονομικό εισαγγελέα για τον έλεγχο των εμβασμάτων στο εξωτερικό, αρχίζοντας από τις υπάρχουσες λίστες, την έναρξη διαδικασίας για την ενίσχυση των τελωνείων, την αναδιοργάνωση των τμημάτων επίλυσης διαφορών και την ίδρυση νέου τμήματος στη βόρεια Ελλάδα.

 


Η κυρία Σαββαΐδου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον στόχο για αλλαγή νοοτροπίας των φορολογουμένων σε σχέση με τη φορολογική διοίκηση και πώς ακριβώς τους αντιμετωπίζει, αλλά και αντίστροφα, την αλλαγή της άποψης που έχει η φορολογική διοίκηση για τους φορολογουμένους και κατά πόσο αυτοί εκπληρώνουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.
Στο ίδιο συνέδριο ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο οποίος πρόσφατα πήρε πολλές αρμοδιότητες, πιπίλισε την καραμέλα περί πρόθεσης της κυβέρνησης να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές.


TAXIS: H νέα εφαρμογή για τις 72-100 δόσεις

Αύριο (Τρίτη) ενεργοποιείται, εκτός απροόπτου, η εφαρμογή στο taxisnet.gr για την ένταξη στη νέα ρύθμιση των 72-100 δόσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Σύμφωνα με την απόφαση, στη ρύθμιση εντάσσονται οφειλές που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2014. Για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση δεν πρέπει να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά την 1η Οκτωβρίου 2014 (εάν έχει, θα πρέπει να τις εντάξει στην παλιά ρύθμιση των 12 δόσεων).