Επιασε πλημμύρα τον... Χρυσοχοΐδη!

«Θα γίνουν τα έργα της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου και της Πανεπιστημίου» υποστήριξε χθες ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και δεσμεύτηκε ότι εντός δεκαημέρου θα κατατεθούν «με περισσότερες λεπτομέρειες» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι φάκελοι για τα δύο έργα, τα οποία οι υπηρεσίες της Κομισιόν θεώρησαν ότι πρέπει να εξαιρεθούν από το επόμενο ΕΣΠΑ. Προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο υπουργός Υποδομών είπε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα στο Φάληρο θα ξεκινήσουν άμεσα, με βάση τις σχετικές μελέτες και το κόστος τους, ύψους περί τα 50.000.000 ευρώ, θα καλυφθεί από εθνικούς πόρους.

 


Στο υπουργείο Υποδομών αφήνουν, μάλιστα, να εννοηθεί ότι κακώς το υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) είχε θεωρήσει εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή τους. Υπενθυμίζεται ότι η επιτελική ευθύνη πηγαινοέρχονταν τα τελευταία χρόνια μεταξύ των κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Γιάννη Μανιάτη. Στο τέλος οι διαγωνισμοί καθυστέρησαν, αν και είχε εξαγγελθεί πολλές φορές η άμεση προκήρυξή τους, τα έργα μεταφέρθηκαν στο νέο ΕΣΠΑ και η Κομισιόν τα θεωρεί πλέον δεύτερης προτεραιότητας.

 


Η πληροφορία σύμφωνα με την οποία τα δύο έργα, συνολικού ύψους περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ, δεν θα χρηματοδοτηθούν είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Ιδρύματος Ωνάση, το οποίο χρηματοδότησε 33 μελέτες για την ανάπλαση της Πανεπιστημίου, καθώς και διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» είχε, επίσης, καταβάλει 2.000.000 ευρώ στον Ιταλό αρχιτέκτονα Renzo Piano για τη μελέτη ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου μπροστά από το Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος».