Ποιοι πνέουν μένεα κατά του Μίχαλου

Πόλεμος ξέσπασε ανάμεσα στα επιμελητήρια με αφορμή τη στάση του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και πρόεδρου του ΕΒΕΑ Κων. Μίχαλου να μη στηρίξει το σύνολο των επιμελητηρίων. Ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Οι μάσκες έπεσαν! Οι δήθεν “σωτήρες” των επιμελητηρίων αποκαλύφθηκαν», στο οποίο αποδίδει βαρείς χαρακτηρισμούς, καταγγέλλοντας τον κ. Μίχαλο «δημόσια για τη στάση του και τη συμπεριφορά του, καθώς δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ύβρεις και απειλές προκειμένου να διαλύσει τη συνέλευση» (πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες γενική συνέλευση των επιμελητηρίων, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης).

 


Οπως σημειώνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου, τα επιμελητήρια περίμεναν με αγωνία την πρόταση της κυβέρνησης και την έμπρακτη υλοποίηση των δεσμεύσεών της ότι θα φέρει σχέδιο νόμου που θα στηρίζει τη λειτουργία του συνόλου των επιμελητηρίων της χώρας. Ωστόσο, η παρουσίαση αυτού του πολυαναμενόμενου σχεδίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης στις Σέρρες, δεν εμπεριείχε τις δεσμεύσεις για την προστασία του θεσμού, που είχε αναλάβει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ Κ. Μίχαλος, χαρακτηρίζοντάς τον «τελείως ακατάλληλο» να εκπροσωπήσει το σύνολο των επιμελητηρίων.

 


«Αποδείχθηκε περίτρανα», επισημαίνει ο κ. Χατζηθεοδοσίου, «ότι τον ενδιαφέρει μόνο το ΕΒΕΑ και αδιαφορεί πλήρως αν με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου ουσιαστικά κλείνουν τα περισσότερα επιμελητήρια και χάνουν τη φωνή τους εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και μικρομεσαίοι».
Και καταλήγει επισημαίνοντας: «Εάν προχωρήσει αυτό το σχέδιο νόμου, τότε μιλάμε με απόλυτη βεβαιότητα για το τέλος των επιμελητηρίων. Η οικονομική τους ενίσχυση από το ΓΕΜΗ, αν και θα έπρεπε να είναι σε ετήσια βάση, προβλέπεται μόνο για τον πρώτο χρόνο. Δηλαδή μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή και ουσιαστική κατάργηση του επιμελητηριακού θεσμού, που τόσα έχει προσφέρει στην επιχειρηματικότητα και την ελληνική κοινωνία».