Οι μελωδίες της Μεσογείου

Η Μεσόγειος, μια βόλτα. Σε μια ξεχωριστή... εκστρατεία, με πλοηγό τη μουσική, συναντήθηκαν διαφορετικά ακούσματα, επιρροές, κουλτούρες και αντιλήψεις. Οι στάσεις του ταξιδιού πολλές και οι εμπειρίες περισσότερες. Στη νέα εκπομπή της ΝΕΤ, που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα, οσονούπω, μια νέα διαδρομή ξεκινά στη «Μεσόγειο». Με... καπετάνιο τον τραγουδοποιό Κωστή Μαραβέγια, η παραγωγή ταξίδεψε για την πραγμάτωση εννέα επεισοδίων στην Κρήτη, στην Κύπρο, στη βόρεια και τη νότια Ιταλία, στη Μασσαλία, στη Βαρκελώνη, στην Ανδαλουσία, στη Λισαβόνα, στην Κωνσταντινούπολη και έπεται συνέχεια.

 

Ο σκηνοθέτης Πάνος Καρκανεβάτος μιλά στη «δημοκρατία» για τη νέα τηλεοπτική πρόταση, που στόχο έχει να αποτελέσει μια ανάσα αισιοδοξίας και να ανοίξει ένα παράθυρο στις γειτονικές χώρες, συστήνοντάς τις με μια διαφορετική ματιά. «Η μουσική είναι ο άξονάς μας, αλλά μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία αναδύονται θέματα που αφορούν την ταυτότητα του κάθε τόπου. Τα τραγούδια αντανακλούν την ψυχή του. Δεν πρόκειται για ένα αμιγώς μουσικό ντοκιμαντέρ. Ο Κωστής είναι ταξιδιώτης και μαζί του ταξιδεύουμε κι εμείς. Συναντά σπουδαίους μουσικούς, όπως τον Βινίσιο Καποσέλα και τον Μάριο Τρόνκο, αλλά και όλο το φάσμα των καλλιτεχνών, οι οποίοι καταθέτουν τη δική τους άποψη για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας μέσα από τα ακούσματά τους».

 

Για τον κ. Καρκανεβάτο, η Μεσόγειος αποκαλύφθηκε. «Υπάρχει ένα αόρατο νήμα, ένα πολιτισμικό και πολιτιστικό δίκτυο το οποίο συνδέει τις χώρες αυτές. Μια κοινή γλώσσα κι ένας ψυχισμός πολύ συγγενικός». Τα γυρίσματα του πρώτου κύκλου της εκπομπής έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Θα ακολουθήσουν όμως κι άλλα στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στην Κορσική, στη Σικελία και τη Σαρδηνία για τη δημιουργία έξι ακόμη επεισοδίων. «Κάνουμε ένα μαραθώνιο, αλλά πιστεύω ότι το αποτέλεσμα μας δικαιώνει. Σε κάθε επεισόδιο θα δείτε και μια διαφορετική περιοχή. Ο Κωστής Μαραβέγιας, καλλιτέχνης κι ο ίδιος, έχει έναν κοινό κώδικα με τους συναδέλφους του. Δεν επιλέξαμε έναν παρουσιαστή, γιατί θέλαμε να αποφύγουμε τα κλισέ». Η ερώτηση, πάντως, που άκουσε η αποστολή σε κάθε περιοχή ήταν η ίδια και αφορούσε την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. «Ολοι ήταν ενήμεροι και, ξέρετε, σε αυτό λίγο πολύ... συγγενεύουμε».

 

 

Κωνσταντίνα Γαρνέλη

Ετικέτες: