Σώθηκε τετράχρονη με 3D καρδιά

Ενα τεράστιο βήμα στην αποκατάσταση της καρδιακής λειτουργίας, ακόμη και στην περίπτωση παιδιών, έκαναν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι κατάφεραν με τη χρήση της τεχνολογίας 3D να αναπτύξουν τρισδιάστατη τεχνητή καρδιά που λειτουργεί κανονικά! Η καινοτομία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την περίπτωση ενός κοριτσιού που έως την ηλικία των τεσσάρων ετών είχε ήδη υποβληθεί σε δύο επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς. Η τετράχρονη γεννήθηκε με ένα πρόβλημα που εμπόδιζε τη φυσιολογική ροή του αίματος από την καρδιά στους πνεύμονες, το οποίο οι χειρουργοί μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μόνο προσωρινά.


Πριν από λίγες μέρες η μικρή υποβλήθηκε και σε τρίτη επέμβαση, οι γιατροί όμως πιστεύουν ότι αυτή τη φορά τα αποτελέσματα θα είναι μόνιμα.
Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα τρισδιάστατο «μοντέλο» του οργάνου μέσω της βιοεκτύπωσης, που ήταν πανομοιότυπο με τη φυσιολογική καρδιά κι έτσι μπορούσαν να ελέγξουν τα αιμοφόρα αγγεία, ώστε να βρουν τον κατάλληλο τρόπο προκειμένου να αποκαταστήσουν τη βλάβη προτού γίνει το χειρουργείο. Με λίγα λόγια, η τρισδιάστατη τεχνολογία τούς επέτρεψε να «οραματιστούν» την εξέλιξη της επέμβασης, γεγονός πολύ σημαντικό, καθώς το κορίτσι είχε προσδόκιμο ζωής μόλις μερικών ημερών ή εβδομάδων και δεν υπήρχε κανένα περιθώριο λάθους.


Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην ανακοίνωσή τους, με τη βοήθεια του τρισδιάστατου μοντέλου είχαν τη δυνατότητα να προσθέσουν στην καρδιά του κοριτσιού ένα μικρό κομμάτι που προήλθε από την καρδιά δότη που είχε χάσει τη ζωή του και να το τοποθετήσουν με απόλυτη ακρίβεια στο σημείο όπου έπρεπε. Μόλις συνέβη αυτό, η ροή του αίματος αποκαταστάθηκε άμεσα.


Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, δρ Redmond Burke, η ανάπτυξη τρισδιάστατων μοντέλων των ανθρώπινων οργάνων μέσω της βιοεκτύπωσης θα βοηθήσει τους ειδικούς να προγραμματίζουν τη διεξαγωγή των χειρουργικών επεμβάσεων, ενώ θα βοηθήσει επίσης και στην εκπαίδευση των γιατρών. «Με τον τρόπο αυτό είχα τη δυνατότητα να δείξω σε φοιτητές και συναδέλφους τι ακριβώς κάναμε στην καρδιά της μικρής. Αυτό είναι πολύτιμο» είπε.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη