Η... αποκαθήλωση του Γιωργάκη τσίου

Οργή επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ για τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος τράβηξε το «οξυγόνο» του κόμματος και το οδήγησε σε μια ιστορική ήττα. Την επομένη των εκλογών στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί παγωμάρα και αναμένεται πότε ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα προκηρύξει το συνέδριο του κόμματος προκειμένου να τεθεί θέμα διαδοχής.


Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, που έφερε το ΠΑΣΟΚ να μπαίνει τελευταίο στη Βουλή, και τη σφοδρή επίθεση στον Γιώργο Παπανδρέου, του οποίου τα κάδρα ξήλωσαν από τα γραφεία του κόμματος, επικρατούν έντονος προβληματισμός και γκρίνια από στελέχη του κόμματος, που χρεώνουν στον Ευάγγελο Βενιζέλο λάθος προεκλογική τακτική. Δεν αποκλείεται κάποιοι να πατήσουν πάνω στα λόγια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι θα πρέπει να δοθεί χώρος σε νέα πρόσωπα και να ζητήσουν την αντικατάστασή του.

Το γεγονός όμως ότι το ΠΑΣΟΚ έχει βγει από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής με βαρύτατα και ενδεχομένως ανεπανόρθωτα τραύματα προκαλεί προβληματισμό. Μάλιστα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που εμφανίζονταν ως ένας από τους δελφίνους, δεν κατάφερε ούτε καν να εκλεγεί στη Β΄ Αθηνών, ενώ αποδυναμωμένοι εμφανίζονται και οι Κώστας Σκανδαλίδης και Ανδρέας Λοβέρδος. Από την παλιά φρουρά, η Φώφη Γεννηματά φαίνεται η μόνη που θα μπορούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις την αρχηγία του κόμματος, ενώ από τη νέα γενιά των στελεχών ξεχωρίζει ο Κυριάκος Πιερρακάκης.


Στα σενάρια διαδοχής του Ευάγγελου Βενιζέλου υπάρχει και ο αντίλογος που λέει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να καταθέσει εύκολα τα όπλα και θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα με την αντιπολιτευτική ρητορική του αλλά και τη συνέχεια των επιθέσεών του στον Γιώργο Παπανδρέου να πείσει ότι είναι απαραίτητος στο κόμμα και πρέπει να παραμείνει.

Κατήφεια

Στο μεταξύ, κατήφεια και απογοήτευση επικρατούν και στο Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου, που τελικά κατάφερε να λάβει μόλις μερικές δεκάδες ψήφους περισσότερες από αυτές που έλαβαν ο Βασίλης Λεβέντης και ο Απόστολος Γκλέτσος. Η οικογένεια Παπανδρέου μένει εκτός Βουλής έπειτα από 92 χρόνια συνεχούς εκπροσώπησης.

Ετικέτες: