Με «σημαία» την Ορθοδοξία στα Σκόπια!

Οι ελληνικοί βυζαντινοί ύμνοι ταξιδεύουν στο εξωτερικό χάρη στην εξαιρετική φωνή της Νεκταρίας Καραντζή. Η σπουδαία ψάλτρια και ερμηνεύτρια της παραδοσιακής και θρησκευτικής μουσικής κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα CD με βυζαντινούς ύμνους στα Σκόπια, μεταφέροντας τις ορθόδοξες ευλαβικές μελωδίες και εκτός ελληνικών συνόρων. Μάλιστα, η κυκλοφορία του CD αυτού έγινε λίγο καιρό μετά την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους (διπλό CD και βιβλίο) της μεγαλύτερης έκδοσης με ύμνους και τραγούδια για την Παναγία, που εξέδωσε ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος.

«Στο νέο αυτό CD περιλαμβάνεται η ηχογράφηση της συναυλίας που είχε δοθεί στο Μέγαρο Μουσικής των Σκοπίων τον Απρίλιο του 2013, στην οποία συμμετείχα» εξηγεί στη «δημοκρατία» η κυρία Καραντζή. «Η συναυλία διοργανώθηκε από το ορθόδοξο Μοναστήρι Bigorski of St. John the Baptist και είχαν πάρει μέρος η Φιλαρμονική Ορχήστρα της χώρας καθώς και πολλές γνωστές προσωπικότητες των Σκοπίων. Ηταν ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός, το οποίο ερμηνεύθηκε ως μια ενωτική κίνηση μεταξύ των δύο λαών».
Οι βυζαντινοί ύμνοι ερμηνεύτηκαν τόσο στα ελληνικά όσο και στα σκοπιανά, ενώ το συλλεκτικό αυτό CD κυκλοφορεί από τη Μονή Bigorski. Χαρακτηριστικό είναι δε ότι όποιος επιθυμεί να το παραγγείλει μπορεί να το κάνει στην σελίδα :http://www.bigorski.org.mk/index.php?content_name=kontakt.

Μάλιστα, σε περίπου δύο εβδομάδες αναμένεται να κυκλοφορήσει και ακόμη ένα δισκογραφικό άλμπουμ, το οποίο περιλαμβάνει την ηχογράφηση της συναυλίας που πραγματοποιήθηκε στην Ουγγαρία με τη Νεκταρία Καραντζή και τη σπουδαία ερμηνεύτρια Marta Sebestyen. «Με τη Marta η συνεργασία μας κρατάει χρόνια» εξηγεί η κυρία Καραντζή.

Βέβαια, τα σχέδια της σπουδαίας ερμηνεύτριας θρησκευτικής μουσικής δεν σταματούν εκεί. Τον προσεχή Μάρτιο η κυρία Καραντζή θα βρεθεί στη γειτονική Σερβία για μια συναυλία που θα συνδυαστεί με την «έξοδο» στους κινηματογράφους μιας ταινίας, στο soundtrack της οποίας η υμνωδός έχει χαρίσει τη φωνή της. «Η ταινία αυτή έχει τίτλο “Iscejenje” (The healing) και είναι μια δουλειά του Ivan Jovic» εξηγεί η κυρία Καραντζή. «Η πρώτη προβολή της έγινε στις 27 Νοεμβρίου και από τότε έχει πάρει μέρος σε διάφορα κινηματογραφικά φεστιβάλ, αποσπώντας βραβεία. Είναι ένα φιλμ θρησκευτικού προσανατολισμού και η επίσημη πρεμιέρα της στη Σερβία θα γίνει στις 3 Μαρτίου. Εγώ έχω ερμηνεύσει στο soundtrack της ταινίας βυζαντινούς ύμνους στα ελληνικά. Με αυτόν τον τρόπο οι δημιουργοί του φιλμ ήθελαν να συγκεράσουν την ελληνική με τη σερβική παράδοση».

Και άλμπουμ με Β. Τσαμπρόπουλο

Λίαν συντόμως θα κυκλοφορήσει και ο νέος δίσκος της Νεκταρίας Καραντζή με τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο. Πρόκειται για ένα άλμπουμ το οποίο περιλαμβάνει τους «Ψαλμούς του Δαυίδ» και θα βγει από την κορυφαία γερμανική εταιρία ECM. «Είναι μια πολύ σημαντική δουλειά και την περιμένουμε με ανυπομονησία» αναφέρει η υμνωδός. «Στις 9 και τις 10 Μαρτίου έχουμε προγραμματίσει ακόμη δύο συναυλίες της Metropolitan Symphony Orchestra που ίδρυσε ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος. Αυτά τα δύο lives θα γίνουν στην έδρα της 80μελούς ορχήστρας, το Iδρυμα “Μιχάλης Κακογιάννης”».

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα