Στεντ – φύλακας για εγκεφαλικά

Στεντ όμοια με αυτά που τοποθετούνται στις αρτηρίες της καρδιάς μπορούν να απομακρύνουν από τον εγκέφαλο θρόμβους, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο αναπηρίας για τους ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ασθενείς στον εγκέφαλο των οποίων τοποθετήθηκαν τέτοια στεντ αποδείχτηκε πολύ πιο πιθανό να είναι εν ζωή και να μπορούν να ζήσουν ανεξάρτητα τρεις μήνες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν σε συνέδριο που έγινε στο Νάσβιλ των ΗΠΑ.

Αρχίζει εφαρμογή

Αυτή η θεραπευτική προσέγγιση αποδείχτηκε τόσο επιτυχής, ώστε τρεις έρευνες που ήταν σε εξέλιξη σχετικά με τα στεντ διακόπηκαν προκειμένου να ξεκινήσει το στάδιο της εφαρμογής της μεθόδου στους ασθενείς. Μία από τις έρευνες έδειξε ότι η μέθοδος μειώνει τα περιστατικά θανάτου σχεδόν κατά 50%, ενώ μια άλλη εστιάζει στην εντυπωσιακή μείωση του κινδύνου αναπηρίας.

Συγκεκριμένα, έρευνα που έγινε σε ΗΠΑ και Ευρώπη σε 196 ασθενείς έδειξε ότι όσοι υποβλήθηκαν στη θεραπεία με το στεντ δεν εκδήλωσαν αναπηρία, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε όσους δόθηκε μόνο θρομβολυτική αγωγή ήταν 35%.

«Πρόκειται για πραγματική επανάσταση στον τομέα της αντιμετώπισης του εγκεφαλικού» σχολιάζει ο δρ Λι Σουάμ του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, προσθέτοντας ότι αυτή η θεραπεία μπορεί να κάνει τη διαφορά για το αν κάποιος θα γυρίσει σπίτι του ή όχι.
Τα στεντ για τον εγκέφαλο θυμίζουν μεταλλικά κλουβιά και ανοίγουν την αρτηρία πολύ πιο γρήγορα και προκαλώντας λιγότερους τραυματισμούς. Επίσης, αντίθετα με τα στεντ που χρησιμοποιούνται στις καρδιακές αρτηρίες, τα οποία μένουν εκεί όπου τοποθετούνται, τα στεντ του εγκεφάλου εγκλωβίζουν και απομακρύνουν τον θρόμβο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η προσέγγιση στην αντιμετώπιση των εγκεφαλικών δεν μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους που υπέστησαν επεισόδιο πριν από καιρό. Επίσης, μένει να διευκρινιστεί αν μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς που δεν υποβλήθηκαν σε θρομβολυτική θεραπεία αμέσως μετά το εγκεφαλικό, δηλαδή στις πρώτες τέσσερις-πέντε ώρες από αυτό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα