Είμαστε πανέτοιμοι τώρα να περάσουμε τον κάβο

Με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους Πάνο Καμμένο, Ευάγγελο Βενιζέλο και Σταύρο Θεοδωράκη συναντήθηκε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εγκαινιάζοντας μια νέα τακτική επικοινωνίας, που, όπως είπε, σκοπεύει να καθιερώσει ως «συμβούλιο ενημέρωσης», με σκοπό να μετεξελιχθεί σε «ομάδα εθνικής διαπραγμάτευσης». Ο κ. Τσίπρας, λίγες ώρες πριν αποστείλει το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης στο Eurogroup, ενημέρωσε τον Πρόεδρο και τους αρχηγούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και για τις επόμενες κινήσεις του.

Στη συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια τόνισε:«Είμαστε στο μέσον μιας ουσιαστικής και σκληρής διαπραγμάτευσης. Δεν έχει γίνει κάτι που δεν το περιμέναμε. Αυτό που δεν περιμέναμε ήταν αυτή η ανάταση, η περηφάνια του λαού μας. Είμαστε σε κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης, κρίσιμη και ευαίσθητη, καταθέτουμε προτάσεις και ευελπιστούμε να περάσουμε τον κάβο, που θα μας δώσει δυνατότητες να προχωρήσουμε». Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη μεριά του τόνισε: «Τα παρακολουθώ όλα. Βλέπω τις δυσκολίες. Η Ευρώπη ζει μια ιστορική περίοδο, ιστορικότερη από το 1848, από τη μεγάλη ευρωπαϊκή επανάσταση. Ελπίζω να πετύχετε στην προσπάθειά σας. Το περιμένει ο λαός· η προσμονή είναι μεγάλη. Ελπίζω να πάνε όλα καλά, για να δει καλύτερες ημέρες ο λαός».

«Δεν θα προσκυνήσουμε»

Κατηγορηματικός ότι «δεν θα προσκυνήσουμε», καθώς η εντολή του κόσμου είναι «αλλάξτε την πολιτική αυτή», εμφανίστηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος τόνισε ότι ο ελληνικός λαός πλέον πάει ενωμένος γι’ αυτή τη διαπραγμάτευση. Ενημέρωση σε βάθος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης είχε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως ο ίδιος ανέφερε σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

O κ. Βενιζέλος, με το γνωστό υπερφίαλο στιλ του, όπως είπε, μετέφερε στον πρωθυπουργό την εμπειρία του από τις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ετών και πρόσθεσε ότι έδωσε στον κ. Τσίπρα ένα αντίγραφο του νόμου, για να δει πώς είναι η δανειακή σύμβαση! Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, βέβαια, εμφανίστηκε πιστός στη γραμμή Σόιμπλε, ισχυριζόμενος ότι δεν μπορεί να διαχωριστεί το Μνημόνιο από τη δανειακή σύμβαση!
«Ο πρωθυπουργός με ενημέρωσε για την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει αύριο αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης» είπε από τη μεριά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, προσθέτοντας ότι «το Ποτάμι στηρίζει τη διαπραγματευτική προσπάθεια». Ο Σταύρος Θεοδωράκης εκτίμησε ότι την Παρασκευή θα έχουμε καλά νέα.

Νίκος Ελευθερόγλου

«Αν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε θα το κάνουμε Κούγκι»

«Αν δεν πάρουμε αυτό που θέλουμε, είμαστε αποφασισμένοι να πάμε μέχρι τέλους. Θα το κάνουμε Κούγκι» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, κληθείς να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαίων εταίρων για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά στοχεύοντας κυρίως στο Βερολίνο, που εμμένει στη συνταγή του Μνημονίου και της λιτότητας και κρατά αλαζονική στάση έναντι της Ελλάδας.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας συνέχισε λέγοντας ότι η άποψη αυτή απηχεί τη θέση του ως προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, αλλά, όπως πρόσθεσε (μιλώντας σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο), και «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τις ίδιες προθέσεις έχει». Οταν δε ρωτήθηκε τι εννοεί λέγοντας «μέχρι τέλους», άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος ή και των εκλογών, σε περίπτωση που Βρυξέλλες και Βερολίνο αποφασίσουν τη ρήξη με την Ελλάδα.

Αισιοδοξία

Ο κ. Καμμένος διαχώρισε τη δανειακή σύμβαση με το Μνημόνιο και, ερωτηθείς για τις εξαγγελίες που έχει κάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δήλωσε ότι δεν πρόκειται για μονομερείς ενέργειες. «Δεν πρόκειται να προχωρήσουμε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, δεν πρόκειται να δεχθούμε να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους στρατιωτικούς» επισήμανε.
Εξέφρασε πάντως, στο τέλος, την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί λύση «τις επόμενες δέκα ημέρες».

Ανδ. Κούτρας

Χρ. Αυγή: «Πέφτει χοντρό δούλεμα»

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Χρ. Αυγή, με αφορμή το αίτημα παράτασης της «δανειακής σύμβασης», επισημαίνοντας ότι από τους ίδιους τους όρους της σύμβασης προκύπτει η εξάρτηση από το Μνημόνιο. «Παράταση της δανειακής σύμβασης σημαίνει αγγλικό δίκαιο, καμία ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας και συνέχεια στο ξεπούλημα της Ελλάδος, δηλαδή τα άκρως αντίθετα από όσα απαίτησε ο ελληνικός λαός με την ψήφο του» αναφέρει.
Η Χρυσή Αυγή κάνει λόγο για «χοντρό δούλεμα από νταβατζήδες και συριζαίους», επισημαίνοντας ότι από χθες παίζουν επικοινωνιακά παίγνια «προκειμένου να καλυφθεί η μνημονιακή κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ».
Οπως τονίζεται σχετικά, «Για τον φόβο της Χρ. Αυγής, οι νταβατζήδες κρύβουν από τον λαό ότι και ο Σαμαράς προεκλογικά παράταση της συμβάσεως είχε κάνει. Η πραγματικότητα είναι ότι στη δανειακή σύμβαση υπάρχει ξεκάθαρος όρος ότι οι δύο έννοιες είναι στην ουσία το ίδιο πράγμα».

H Χ.Α. υπενθυμίζει ότι στο κείμενο της δανειακής σύμβασης αναφέρεται ρητά ότι «η διαθεσιμότητα και η παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης στο πλαίσιο της παρούσας σύμβασης, συμπεριλαμβανομένων των διευκολύνσεων, εξαρτώνται από τη συμμόρφωση του δικαιούχου κράτους-μέλους με τα μέτρα που ορίζονται στο Μνημόνιο».

«Αφήστε να πάρει ανάσα η Ελλάδα»

«Δώστε στην Ελλάδα περιθώριο ελιγμών» λένε οι «New York Τimes» στο κύριο άρθρο τους. «Οι δανειστές, κυρίως η Γερμανία, επιμένουν ότι υπερασπίζονται σημαντικές αρχές: Μια χώρα πρέπει να πληρώσει τα χρέη της και η μακροπρόθεσμη επιτυχία του ευρώ εξαρτάται από τον καθένα, σύμφωνα με τους κανονισμούς. Αυτό μπορεί να ακούγεται ωραία, αλλά απορρίπτει την πραγματικότητα, όταν η χώρα και το ευρώ βρίσκονται σε κίνδυνο. Το επικίνδυνο ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας και μιας κρίσης στο σύστημα του ευρώ έχει γίνει πολύ πραγματικό…

«Προβληματικό το πρόγραμμα»

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πρόγραμμα λιτότητας έχει αποδειχθεί ότι είναι βαθιά προβληματικό και είναι αδύνατο για τη χώρα να εξοφλήσει το τρομερό χρέος της» γράφουν οι ΝΥΤ και προσθέτουν: «Αν και οι υπουργοί της ευρωζώνης δυσκολεύονται να προβούν σε παραχωρήσεις σε ένα έθνος που θεωρούν σπάταλο και αχάριστο, θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με το γεγονός ότι η μόνη καλή επιλογή που έχουν είναι να δώσουν κάποιο περιθώριο στην Ελλάδα τώρα».

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα