Χιλιάδες διαδήλωσαν στη Μόσχα εναντίον των "λαϊκών εξεγέρσεων"

Η διαδήλωση οργανώθηκε από το κίνημα "Αντί-Μαϊντάν" με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη λαϊκή εξέγερση της πλατείας Μαϊντάν του Κιέβου που οδήγησε, στις αρχές του 2014, στην ανατροπή του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
"Το ουκρανικό παράδειγμα μας δίδαξε πολλά πράγματα και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει Μαϊντάν και στη χώρα μας", τόνισαν οι οργανωτές της διαδήλωσης στην οποία, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές της Μόσχας, συμμετείχαν περίπου 35.000 άνθρωποι.
Παρόμοιες κινητοποιήσεις οργανώθηκαν σε πολλές άλλες πόλεις της Ρωσίας, όπως στην Αγία Πετρούπολη, το Γεκατερίνμπουγκ στα Ουράλια και το Βλαδιβοστόκ της Άπω Ανατολής. Μια συγκέντρωση έγινε και στη Συμφερόπολη της Κριμαίας, στην ουκρανική χερσόνησο που τον Μάρτιο του 2014 προσαρτήθηκε από τη Ρωσία.
"Όχι στη Μαϊντάν, όχι στον πόλεμο" και "Η Μαϊντάν είναι αρρώστια και θα την θεραπεύσουμε" είχαν γράψει στα πλακάτ που κρατούσαν οι διαδηλωτές.
Μεταξύ των διαδηλωτών υπήρχαν πολλοί βουλευτές, συνταξιούχοι, νεολαίοι, Κοζάκοι με παραδοσιακές στολές και μοτοσικλετιστές της ομάδας "Λύκοι της Νύχτας" που δηλώνουν "πατριώτες" και τους οποίους ο πρόεδρος Πούτιν έχει αποκαλέσει "αδελφούς".
"Δεν πρέπει ούτε καν να προσπαθήσουν" να κάνουν στη Ρωσία το ίδιο πράγμα που έγινε στην Ουκρανία, δήλωσε στη ρωσική τηλεόραση ένας από τους ηγέτες του κινήματος "Αντί-Μαϊντάν", ο Νικολάι Σταρίκοφ.
"Στηρίζω πλήρως την πολιτική του Πούτιν, δεν θέλω το χάος, ούτε εμφύλιο πόλεμο στη χώρα μου", είπε εξάλλου ένας διαδηλωτής από την Αγία Πετρούπολη μιλώντας σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ετικέτες: