Προς ψήφιση τα εργασιακά

Ετοιμο να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας είναι το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που έχει ενσωματώσει αρκετές από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται στην «αναμονή» στη γραμματεία του υπουργικού συμβουλίου. Μοναδική περίπτωση για να αλλάξει ο προγραμματισμός του υπουργείου Εργασίας είναι να φέρουν αντιρρήσεις οι δανειστές της χώρας, χαρακτηρίζοντας «μονομερή ενέργεια» τις αλλαγές στα εργασιακά που εντάσσονται σε αυτό. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διατάξεις που επαναφέρουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την επαναλειτουργία των τριετιών και του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Επίσης, θα περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα επαναφοράς εντός διετίας του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, οι διατάξεις που έχουν ενταχθεί στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι οι εξής:

  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας: Ουσιαστικά θα δίνεται η δυνατότητα στην επανέναρξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων για υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που θα υπερισχύουν τόσο των ατομικών όσο και των επιχειρησιακών συμβάσεων, οι οποίες έχουν κατακλύσει την αγορά εργασίας. Για να δοθεί μεγαλύτερη ισχύς στις συλλογικές συμβάσεις, θα επανέλθει η διαδικασία της επεκτασιμότητας, θα μπορούν δηλαδή οι συμβάσεις αυτές να επικρατούν για το σύνολο ενός κλάδου.
  • Τριετίες: Το «ξεπάγωμα» των τριετιών στον ιδιωτικό τομέα ουσιαστικά επαναφέρει τις αυτόματες αυξήσεις που υπήρχαν στο παρελθόν, ανάλογα με την προϋπηρεσία κάθε εργαζομένου.
  • Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ): Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επαναλειτουργία του ΟΜΕΔ, ως μοχλός πίεσης για να προκύπτουν συμφωνίες μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.
  • Κατώτατος μισθός: Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να τεθεί το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών, έτσι ώστε σε βάθος διετίας να επιστρέψουν οι κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα στα 751 ευρώ μεικτά από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα (511 ευρώ για νέους έως 25 ετών). Στη συνέχεια θα προγραμματιστεί ο τρόπος με τον οποίο οι κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να διαπραγματευτούν για να καταλήξουν στα 751 ευρώ.
  • Αποζημιώσεις – απολύσεις: Οι αποζημιώσεις απόλυσης επανέρχονται στα προ του μνημονίου επίπεδα, άρα θα είναι αυξημένες για κάθε επιπλέον χρόνο προϋπηρεσίας του εργαζομένου. Επίσης, το όριο των ομαδικών απολύσεων θα υποχωρήσει στο 2%, όπως ήταν δηλαδή πριν από τη μνημονιακή αύξησή του, που το τοποθέτησε στο 5% σε μηνιαία βάση.
{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα