Οι περικοπές ήταν για τους… άλλους!

Με αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών άρχισε το Ειδικό Δικαστήριο! Ο κ. Παπακωνσταντίνου μπορεί να μείνει στην Ιστορία ως ο υπουργός των Μνημονίων και των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, αλλά ο ίδιος διατηρούσε μία αξιοζήλευτη στρατιά συμβούλων χωρίς να κάνει περικοπές! Οπως αποκάλυψε η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου, κατά τη διάρκεια της εξέτασης της διευθύντριας του γραφείου του Χρύσας Χατζή, στο γραφείο του πρώην υπουργού απασχολούνταν συνολικά 48-50 υπάλληλοι, συμπεριλαμβανομένων και των μονίμων στο υπουργείο Οικονομικών.

28 αμετάκλητοι

Από αυτούς, οι μετακλητοί ήταν 28, ενώ ο πρώην υπουργός διέθετε όχι μία, ούτε δύο, αλλά… εννέα γραμματείς! Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν ήταν όμως «large» μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για τους συνεργάτες του… Ετσι, και η διευθύντρια του γραφείου του, η κυρία Χατζή, είχε τη δική της γραμματεία, η οποία αποτελούνταν από… τρία άτομα! Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων συνεδριάσεων του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο συγκροτήθηκε για πρώτη φορά έπειτα από 24 χρόνια και μάλιστα συνεδριάζει στην ίδια αίθουσα όπου δικάστηκε το σκάνδαλο Κοσκωτά, αποκαλύφθηκαν πολλά…

Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται η «λίστα Λαγκάρντ». Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με τη συνδρομή των τριών συνηγόρων υπεράσπισής του, επιχειρεί να αποδείξει ότι υπήρξε «θύμα» μιας πολιτικής σκευωρίας, αρνούμενος κατηγορηματικά τα αδικήματα της απόπειρας απιστίας σε βάρος του Δημοσίου και της νόθευσης εγγράφου που του αποδίδονται. Από την άλλη, δικαστές και εισαγγελείς στέκονται κριτικά απέναντί του, επικεντρώνοντας τα βέλη τους στο γεγονός ότι ο πρώην υπουργός δεν αξιοποίησε τη λίστα με τα ονόματα των μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία που έφτασε στα χέρια του.

«Είναι δυνατόν να θέλεις να πατάξεις τη φοροδιαφυγή και να μην αμολάς τα σκυλιά όταν έχεις την ευκαιρία;» αναρωτήθηκε ο Αθανάσιος Ράντος, αντιπρόεδρος του ΣτΕ την πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας. Οι πρώτοι μάρτυρες που κατέθεσαν, νυν και πρώην στελέχη φοροεισπρακτικών μηχανισμών, αποκάλυψαν ότι έως και πρόσφατα, από τα 2.062 πρόσωπα που περιλαμβάνονται στη «λίστα Λαγκάρντ» έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος μόνο για τους… 30 μέσα σε τρία χρόνια!
Από την άλλη, ακόμη και όσον αφορά τους συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου, μπορεί να έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό ο έλεγχος του ΣΔΟΕ, αλλά ακόμα δεν έχουν καταλογιστεί τα πρόστιμα, ενώ μόλις πριν από λίγα 24ωρα τους κοινοποιήθηκαν τα πορίσματα του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου που τους αποδίδουν φόρους με τις προσαυξήσεις, συνολικού ύψους γύρω στα 8.000.000 ευρώ, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Χωρίς τήβεννο και με χιούμορ

Μη τηρώντας το έθιμο να φορούν τήβεννο (η Ελλάδα αποτελεί μία από τις ελάχιστες χώρες όπου δεν υπάρχει υποχρεωτική ομοιόμορφη ενδυμασία των δικαστών), οι 13 δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου, η εισαγγελέας και οι αναπληρωτές τους, έλαβαν θέση στην ιστορική δίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Η σοβαρότητα της υπόθεσης δεν εμπόδισε τους δικαστές και τους δικηγόρους από τα πρώτα λεπτά της δίκης να δείξουν το χιούμορ και τη διάθεση να διεξαχθεί το Ειδικό Δικαστήριο σε κλίμα ηρεμίας και νηφαλιότητας, χωρίς εντάσεις και διαξιφισμούς.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από την άλλη, σφιγμένος, αγέλαστος και αναψοκοκκινισμένος, δείχνει να αισθάνεται αμήχανα στο εδώλιο! Από τις ελάχιστες φορές που χαλάρωσε και έσκασε ένα… χαμόγελο ήταν όταν κατέθετε ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος ανέφερε ότι άκουσε για πρώτη φορά για τον κ. Παπακωνσταντίνου από τον θείο του Μιχάλη, πρώην υπουργό της Ν.Δ. που έχει αποβιώσει, ο οποίος τον χαρακτήριζε «απολωλός πρόβατο».
Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι ομολογουμένως εύστοχες, χιουμοριστικές, παρεμβάσεις του προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου Νικόλαου Πάσσου προκάλεσαν πολλές φορές τα γέλια του ακροατηρίου. Κατά την κατάθεση συνεργάτιδας του πρώην υπουργού, η οποία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εισαγγελέως, αναφέρθηκε σε… ιδέες της τρόικας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο κ. Πάσσος, προκαλώντας γέλια στους παρισταμένους, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Μα νομίζω έχει καταργηθεί η τρόικα, κυρία εισαγγελέα!».

Η ώρα των Διώτη και Καπελέρη

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένονται την Τρίτη και την Τετάρτη οι καταθέσεις στο Ειδικό Δικαστήριο των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Καπελέρη και Ιωάννη Διώτη, καθώς αποτελούν κομβικά πρόσωπα στην υπόθεση, αφού γνωρίζουν πολλά σχετικά με όσα διαδραματίστηκαν γύρω από την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». Ο κ. Καπελέρης είναι ο άνθρωπος που έλαβε από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου τα ονόματα κάποιων εκ των μεγαλοκαταθετών της λίστας προκειμένου να ελέγξει το φορολογικό προφίλ τους. Οπως όμως έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει, ποτέ δεν του δόθηκε από τον κ. Παπακωνσταντίνου ολόκληρη η «λίστα Λαγκάρντ». Αυτός ήταν και ο λόγος που κ. Καπελέρης απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για τη μη αξιοποίηση της λίστας.

Από την άλλη, ο κ. Διώτης είναι αυτός στον οποίο ο πρώην υπουργός παρέδωσε το περίφημο στικάκι με την αλλοιωμένη, κατά την κατηγορία, λίστα, την οποία όμως δεν αξιοποίησε καθώς είχε την άποψη ότι ήταν παράνομο υλικό. Γι’ αυτό ο κ. Διώτης πρόκειται να δικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου, με όσα έχει υποστηρίξει στο παρελθόν, «δείχνει» τον Ιωάννη Διώτη ως τον άνθρωπο που κατέστρεψε σκόπιμα το αρχικό στικάκι της «λίστας Λαγκάρντ» και το παρέδωσε «πειραγμένο» στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Εφόσον ο κ. Διώτης προσέλθει να καταθέσει στο δικαστήριο (μπορεί να επικαλεστεί ότι είναι κατηγορούμενος και να αρνηθεί), η αντιπαράθεση των δύο ανδρών αναμένεται δριμεία!

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα