Παράθυρα για φοροδιαφυγή «βλέπουν» ΔΝΤ και Κομισιόν

Πολλά «παράθυρα» φοροδιαφυγής, που παραμένουν ορθάνοιχτα παρά τις αλλεπάλληλες συστάσεις, και απουσία βούλησης για αλλαγές διαπιστώνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πολυσέλιδο υπόμνημα-ράπισμα για την ελληνική φορολογική διοίκηση.
Στο 121 σελίδων υπόμνημα επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, η απροθυμία των κυβερνήσεων να κλείσουν τα προαναφερθέντα «παράθυρα», οι καθυστερήσεις στις επιστροφές φόρων, οι φόβοι των εφοριακών για ποινικές ευθύνες και η έλλειψη αυτονομίας της φορολογικής διοίκησης.

Το ΔΝΤ και η Κομισιόν παρατηρούν ότι ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) δεν μπορεί να ορίζεται από την κυβέρνησης, διότι «η έννοια της αυτονομίας είναι ξένη προς την παράδοση διακυβέρνησης της Ελλάδας». Επίσης, σημειώνουν ότι παλαιότερες συμβουλές τους προς τις ελληνικές Αρχές είτε αγνοήθηκαν είτε υιοθετήθηκαν αρχικά, για να εγκαταλειφθούν στη συνέχεια.

Το υπόμνημα διαπιστώνει ότι «κύριοι επιχειρησιακοί τομείς -οι έλεγχοι, η επίλυση διαφορών και η αναγκαστική είσπραξη- εξακολουθούν να δυναστεύονται από την ανησυχία ότι οι υπάλληλοι μπορεί να υποστούν δίωξη, εάν αφήσουν υποθέσεις να παραγραφούν: Το κλιμάκιο πληροφορήθηκε ότι οι προτεραιότητες καθορίζονται σ’ αυτή τη βάση… Συνεπώς, οι φορολογικοί έλεγχοι δεν καταπιάνονται με τα τρέχοντα ζητήματα, οι συνθετότερες αποφάσεις επίλυσης διαφορών δεν λαμβάνονται καθόλου, οι δε ανεπαρκείς πόροι αναγκαστικής είσπραξης κυνηγούν τις παλαιές οφειλές (με κάκιστη προοπτική)».

Υπό αυτές τις συνθήκες το ΔΝΤ και η Κομισιόν προτείνουν, μεταξύ άλλων, να αποκτήσει η ΓΓΔΕ μεγαλύτερη αυτονομία, να προβαίνει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στην επιλογή, στην εξέλιξη και την τοποθέτηση προσωπικού, να μπορεί να μεταφέρει κονδύλια ώστε να υπάρχει επιχειρησιακή ευελιξία, ο επικεφαλής της να μην αποτελεί πολιτική τοποθέτηση και να διαχειρίζεται και να επιβάλει τους περί εσόδων νόμους.

Συνεχίζει τις άγριες πιέσεις ο Σόιμπλε

Νέες πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει άσκησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μέσω χθεσινής συνέντευξής του στην εφημερίδα «Bild». «Η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά της Ελλάδας, ο Αλέξης Τσίπρας έχει τον λόγο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε και τονίζει ότι, αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω βοήθεια.

Οπως επισημαίνει ο γερμανικός Τύπος, η δήλωση αυτή αφορά όχι μόνο την εκκρεμή δανειακή βοήθεια προς τη χώρα μας από το υφιστάμενο πρόγραμμα, αλλά και το πιθανό νέο πακέτο στήριξης που θα χρειαστεί το καλοκαίρι και ενδέχεται να ξεπερνά τα 20 ή ακόμα και τα 30 δισ. ευρώ, σύμφωνα με διαρροές από το Βερολίνο. Στο μεταξύ, στη γερμανική πρωτεύουσα θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με τις δηλώσεις τους προκαλούν τους Ευρωπαίους εταίρους και εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους γι’ αυτό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα