Το «νέο» πρόσωπο της αγανάκτησης

Το πρόσωπο του αμερικανικού κινήματος των «Αγανακτισμένων» δεν είναι αλαβάστρινο, λείο και αψεγάδιαστο, αλλά ζαρωμένο με βαθιές ρυτίδες και λεκέδες γήρατος - γεγονός που αποκαλύπτει πως «η αμφισβήτηση χρόνια δεν κοιτά».

 

Ζωντανή απόδειξη; Η 84χρονη Ντόρλι Ρέινι - η ηλικιωμένη Αμερικανίδα που μετεξελίχθηκε σε σύμβολο του κινήματος «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ». Ή μάλλον του επαναστατικού παρακλαδιού «Καταλάβετε το Σιάτλ».

 

Πριν από λίγα χρόνια, στις αρχές του2009, η τότε 80χρονη αστή είχε βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος του Σιάτλ. Τότε παραιτήθηκε γιατί αισθάνθηκε πως «ήταν πολύ γριά». Τρία χρόνια μετά δείχνει να νιώθει αρκετά νέα για να συμμετέχει ενεργά στη διαμαρτυρία των Αμερικανών «Ιndignados» και αρκετά δυνατή για να «δείξει αλληλεγγύη στους νέους».

 

Η εικόνα της υπέργηρης διαδηλώτριας, υποβασταζόμενης από περαστικούς αφού προηγουμένως είχε δεχτεί αστυνομική επίθεση με σπρέι πιπεριού, ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο καθιστώντας την επισήμως «εμβληματικό πρόσωπο της αμερικανικής αγανάκτησης».

 

«Είναι μια φρικτή φωτογραφία. Δεν είμαι τόσο άσχημη» σχολίασε με χιούμορ η 84χρονη πρώην δασκάλα, η οποία καταδίκασε την αστυνομική βία και δήλωσε πως θα συνεχίσει ενεργά τον αγώνα της.

 

Στο Σιάτλ, επίθεση με σπρέι πιπεριού από τις αμερικανικές αρχές δέχτηκε και μια 19χρονη έγκυος, ένας ιερέας ενώ επίσης συνελήφθησαν έξι άτομα. Ο αριθμός των συλληφθέντων διαδηλωτών στη Νέα Υόρκη ξεπέρασε τους 250. Κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων τραυματίστηκαν επτά αστυνομικοί. Παρά τις συλλήψεις και την αγριότητα, η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε σε εορταστικό πνεύμα. «Μη φοβάστε. Δεν μπορούν να μας συλλάβουν. Ενας άλλος κόσμος είναι πιο δυνατός» αναφωνούσαν με αισιοδοξία. Ηταν άλλωστε η επέτειος των δύο μηνών από την ημέρα έναρξης του κινήματος των Αμερικανών «Indignados»: τη 17η Σεπτεμβρίου. Η ευχή «Χαρούμενα γενέθλια» αντηχούσε απ’ άκρη σ’ άκρη στο νότιο Μανχάταν μέχρι τη γέφυρα του Μπρούκλιν. Πάνω στην ιστορική γέφυρα, απαριθμώντας περήφανα τις πόλεις όπου είχε διαδοθεί το κίνημα, οι «Αγανακτισμένοι» της αμερικανικής μητρόπολης βημάτιζαν ζωηρά με σύνθημα πλέον «Καταλάβετε τον κόσμο»...

 

 

Δήμητρα Αθανασοπούλου

Ετικέτες: