Κατώτατος: Ο ΣΕΒ ρίχνει στο τραπέζι τον ανταγωνισμό

Θέμα «κλαδικής εξάρτησης» εγείρει ο ΣΕΒ, αναφορικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα στα 751 ευρώ μεικτές μηνιαίες αποδοχές. Στη συνάντηση που έγινε χθες ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνο Σκουρλέτη και σε αντιπροσωπία του ΣΕΒ, ο πρόεδρος του συνδέσμου Θεόδωρος Φέσσας υπογράμμισε ότι υπάρχουν κλάδοι που καταβάλλουν υψηλότερες αποδοχές συγκριτικά με τον κατώτατο μισθό «και υπάρχουν κλάδοι που δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί, πληρώνοντας έναν υψηλό κατώτατο μισθό».

 

Συζητήσεις

Θέτοντας, λοιπόν, θέμα ανταγωνισμού των επιχειρήσεων, ο κ. Φέσσας ανοίγει έναν νέο κύκλο συζητήσεων, καθώς εγείρεται έτσι ζήτημα είτε αλλαγής των κλαδικών συμβάσεων είτε επιλογής συγκεκριμένων κινήτρων που θα δοθούν στις επιχειρήσεις των κλάδων που θίγονται, ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες ανταγωνιστικότητας που μπορεί να προκύψουν.

Για παράδειγμα, ο βασικός μηνιαίος μισθός στην κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας μελών πρωτοβάθμιων σωματείων της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδος (ΟΣΝΙΕ), που απασχολούνται στις ιδιωτικές κλινικές όλης της χώρας, είναι 630 ευρώ. Αρα, εάν ο κατώτατος μισθός αυξηθεί στα 751 ευρώ, πρέπει αυτόματα να αναπροσαρμοστεί και η συγκεκριμένη κλαδική σύμβαση, για να υπερβεί το παραπάνω όριο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο ΣΕΒ τονίζει ότι μπορεί να υπάρξουν επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα ανταγωνιστικότητας.

Πάντως, ο ΣΕΒ δήλωσε ότι συμφωνεί στην άποψη να είναι τριμερής ο κοινωνικός διάλογος, δηλαδή «να μετέχει και η Πολιτεία μαζί με τους εργαζομένους και τους εργοδότες». Συνεπώς, στις διαπραγματεύσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν για την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), αναμένεται να υπάρξει για πρώτη φορά επίσημη συμμετοχή του υπουργείου Εργασίας.

Ετικέτες: