Καπελέρης «καίει» Παπακωνσταντίνου

Υπό το βλέμμα του άλλοτε πολιτικού προϊσταμένου του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης πήρε χθες θέση στο βήμα του μάρτυρα ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου. Ο κ. Καπελέρης, ο οποίος πρόσφατα απαλλάχθηκε με βούλευμα από τις ποινικές ευθύνες που αντιμετώπιζε για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ», άδειασε κομψά τον πρώην υπουργό Οικονομικών με όσα κατέθεσε στο ακροατήριο.

Την ίδια στιγμή, συνεχίστηκαν οι επικριτικές ερωτήσεις για τα έργα και τις ημέρες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών από τα μέλη της σύνθεσης του δικαστηρίου. «Στα τέλη του 2010, αρχές του 2011, ο κ. Παπακωνσταντίνου μού παρέδωσε ένα έγγραφο με 10 ονόματα φυσικών προσώπων προκειμένου να ελέγξω το φορολογικό προφίλ τους. Παρέδωσα τα ονόματα στη γραμματέα μου και μπήκε στο TAXIS και βρήκε τα στοιχεία. Αποψή μου, την οποία είπα στον υπουργό, ήταν ότι χρειαζόταν ενδελεχής έλεγχος, καθώς τα ποσά των καταθέσεων ήταν δυσανάλογα με τα δηλωθέντα εισοδήματα» ανάφερε ο κ. Καπελέρης.

Οταν ρωτήθηκε για το εάν θυμάται την ταυτότητα των προσώπων που περιλαμβάνονται στη λίστα, ισχυρίστηκε ότι το μόνο όνομα που του έκανε εντύπωση ήταν αυτό μιας κυρίας Φιξ, ενώ είπε ότι η μεγαλύτερη κατάθεση ήταν στο όνομα Μαρία Παντελή. Αναφορικά με την περίφημη σύσκεψη για την αξιοποίηση της λίστας, που έγινε στις 24 Ιανουαρίου στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Καπελέρης τόνισε ότι είχε ως αντικείμενο «ποιος θα διενεργήσει έλεγχο, ΣΔΟΕ ή ειδικά κλιμάκια ελέγχου». Ενώ πρόσθεσε ότι δεν θυμάται να έγινε συζήτηση για την αξιοποίηση της λίστας, για την οποία δεν άκουσε ξανά.

Ο κ. Καπελέρης σημείωσε ότι ποτέ δεν έλαβε εντολή ελέγχου, τον οποίο έτσι και αλλιώς δεν μπορούσε να διενεργήσει καθώς η περίφημη λίστα δεν είχε πρωτοκολληθεί. Στην επισήμανση της εισαγγελέως Ξένιας Δημητρίου ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου «έχει πει ότι ήταν ήσυχος γιατί μετά τη σύσκεψη σάς είχε δώσει εντολή ελέγχου», ο μάρτυρας ήταν κατηγορηματικός: «Χωρίς στοιχεία πώς θα κάναμε έλεγχο; Τι θα διαβίβαζα στην υπηρεσία για να διενεργηθεί έλεγχος; Χωρίς πληροφορίες; Με μία διεύθυνση και ένα ονοματεπώνυμο;»

Ερώτηση Πάσσου

Σε ερώτηση του προέδρου Νικόλαου Πάσσου για τη σιωπή του κ. Παπακωνσταντίνου μετά την περίφημη σύσκεψη σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ», ο κ. Καπελέρης τόνισε ότι θεωρούσε πως όλα τα στοιχεία είχαν δοθεί στον διάδοχό του Ιωάννη Διώτη, ενώ πιθανολόγησε πως ενδεχομένως οφειλόταν στον… φόρτο εργασίας του πρώην υπουργού. Ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από το μέλος της έδρας και αρεοπαγίτη Κωνσταντίνο Τσόλα τι θα είχε συμβεί εάν ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε λειτουργήσει διαφορετικά, για να του απαντήσει ότι, αν και οι έλεγχοι δεν είναι απλή υπόθεση, μπορεί, αν είχαν ξεκινήσει εγκαίρως, να είχαν τελειώσει.

Εισαγγελέας: «Μήπως όλα αυτά φρέναραν για τις ξαδέλφες;»

«Μήπως όλα αυτά (η αξιοποίηση δηλαδή της λίστας) φρέναραν, διότι στη λίστα υπήρχαν τα τρία συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου» διερωτήθηκε η εισαγγελέας της έδρας Ξένη Δημητρίου, κατά την κατάθεση στο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη. Αφορμή στάθηκε η αναφορά του μάρτυρα ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου ήθελε να πατάξει τη φοροδιαφυγή. «Δεν επιθυμώ να κάνω κρίση που δεν στηρίζεται σε γνώση συγκεκριμένων γεγονότων. Θέλετε να κάνω εκτίμηση προθέσεων. Αυτό είναι στην κρίση του δικαστηρίου σας» απάντησε ο μάρτυρας.

Νωρίτερα ο κ. Πλασκοβίτης εξήγησε αναλυτικά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε «για να παραλάβουμε τη “λίστα Λαγκάρντ” από τις γαλλικές Αρχές» επισημαίνοντας ότι έπρεπε να έχει εμπιστευτικό χαρακτήρα «όπως μου είχαν πει τόσο ο πρώην υπουργός όσο και ο Γάλλος ομόλογός μου Ζαν Μαρκ Φενέ, γιατί δεν θα έπρεπε να εκτεθούν οι γαλλικές έναντι των ελβετικών Αρχών». Ο μάρτυρας δέχτηκε σειρά ερωτήσεων για τη διαδικασία παραλαβής και για το εάν επρόκειτο για νόμιμο υλικό το οποίο μπορούσε να αξιοποιηθεί. Επισήμανε ότι «δεν υπήρχε λόγος να εκθέσει κανείς τον τρόπο με τον οποίο ελήφθησαν τα στοιχεία. Τα έχουμε και τα αξιοποιούμε σύμφωνα με τον νόμο» προσθέτοντας ότι «αν μπορείς να πάρεις στοιχεία με φοροφυγάδες, τα παίρνεις. Ούτε η Ελλάδα ούτε η Γαλλία διέπραξαν κάτι παράνομο για να αποκτήσουν αυτά τα στοιχεία».

«Μπορούσε να γίνει ο έλεγχος»!

Αντικείμενο φορολογικού ελέγχου μπορούσε να αποτελέσει η «λίστα Λαγκάρντ». Αυτή την άποψη εξέφρασε στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην νομικός σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών Αναστάσιος Μπάνος. Ωστόσο, εκτίμησε ότι η «λίστα Λαγκαρντ» είναι παράνομη και «η χρήση κλοπιμαίων προβληματική». Λίγο νωρίτερα ο Αθανάσιος Ράντος, μέλος της σύνθεσης, ρώτησε τον μάρτυρα: «Με το στοιχείο («λίστα Λαγκάρντ») αυτό εκωλύετο ο φορολογικός έλεγχος;», για να λάβει την απάντηση: «Με αυτό το στοιχείο δεν μπορούσε να γίνει ευθέως βεβαίωση φόρου, γιατί δεν το έστειλε ο ίδιος ο εκδότης του, δηλαδή η τράπεζα. Μπορούσε να γίνει όμως αφορμή ελέγχου για τα ίδια πρόσωπα».

Ο κ. Ράντος συνέχισε: «Είναι ένα ζήτημα που ανεβαίνουν και κατεβαίνουν κυβερνήσεις, η πάταξη της φοροδιαφυγής. Θεωρείτε ότι τέσσερις μήνες μετά, που δεν είχε ξεκινήσει ο έλεγχος, είναι εύλογος χρόνος»; και ο κ. Μπάνος απάντησε: «Είναι. Για στοιχεία σαν αυτά με την παθολογία που έχουν, και όταν το ΣΔΟΕ είναι γεμάτο από αντίστοιχα στοιχεία, δεν νομίζω ότι ο υπουργός έβλαψε το δημόσιο συμφέρον».

Ο μάρτυρας δέχτηκε ερωτήσεις και από την εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου και τον πρόεδρο του δικαστηρίου Νικόλαο Πάσσο. «Αν το υλικό ήταν στο συρτάρι του υπουργού και δεν το έχει παραδώσει, πώς θα ελέγξει ο Ιωάννης Καπελέρης;» διερωτήθηκε ο κ. Πάσσος. «Ο υπουργός είπε ότι θα διενεργηθεί έλεγχος και επιφυλάχθηκε μόνο για το ποιο όργανο θα τον κάνει» σημείωσε ο μάρτυρας.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα