Ρουσφέτι στη ΓΕΝΟΠ από τον Αρθούρο

Προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό στρέφονται πλέον τα βέλη για την προκλητική τριετή συλλογική σύμβαση εργασίας που έσπευσε να υπογράψει με τη ΓΕΝΟΠ, με στόχο, όπως όλα δείχνουν, την παραμονή του στο τιμόνι της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας. Οσοι θεωρούν ότι ο κ. Ζερβός κινήθηκε επιπόλαια στον συγκεκριμένο τομέα, με βάση τη γραμμή του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, υπενθυμίζουν ότι οι δύο άνδρες είχαν συναντηθεί τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης.

Τώρα, η διοίκηση της ΔΕΗ και η κυβέρνηση προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα, αφού η νέα συλλογική σύμβαση που υπέγραψαν με τη ΓΕΝΟΠ δέχεται σφοδρή κριτική, τόσο από δεξιά όσο και από αριστερά.

Διαρροές

Δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε άγνοια! Ούτε οι διαρροές από πλευράς συνδικαλιστών της ΔΕΗ, σύμφωνα με τις οποίες το «επίδομα σίτισης» είναι «σε είδος» και ότι αντιστοιχεί «σε ένα κριτσίνι και έναν καπουτσίνο» ή πως αντιστοιχεί σε μικρό ποσοστό των κερδών της ΔΕΗ.

Η διοίκηση της τελευταίας εξέδωσε χθες τετρασέλιδη ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι το επίδομα των έξι ευρώ ημερησίως θα εφαρμοστεί αρχικά «στις ήδη υπάρχουσες και λειτουργούσες σε ορυχεία και σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ καντίνες και κυλικεία» και ότι «η επέκταση του μέτρου στους λοιπούς εργαζομένους της ΔEΗ θα γίνει σε δεύτερο χρόνο και έπειτα από μελέτη των τεχνικών πλευρών του ζητήματος». Επισημαίνει ότι το συνολικό κόστος σε επίπεδο εταιρίας (δηλαδή χωρίς τις θυγατρικές που απασχολούν χιλιάδες εργαζομένους και περιλαμβάνονταν στη συλλογική σύμβαση) δεν θα ξεπερνούσε τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσμενή θέση με ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, την ίδια στιγμή που θεωρείται η κύρια αιτία για τις καθυστερήσεις στην καταβολή περίπου 400.000.000 ευρώ προς παραγωγούς από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Εκτός από τα προβλήματα ρευστότητας, η εταιρία αντιμετωπίζει και σοβαρά ζητήματα με την αδυναμία εξεύρεσης κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων που εκκρεμούν εδώ και χρόνια (Πτολεμαΐδα 5, έξυπνοι μετρητές κ.λπ.)
Η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας προβλέπει επίσης την παρακράτηση δύο ευρώ τον μήνα, επιπλέον ως έκτακτη συνδικαλιστική εισφορά, με κύριο στόχο να αποπληρωθεί δάνειο της ΓΕΝΟΠ προς τη ΔΕΗ.

«Ο Λαφαζάνης έδωσε το πράσινο φως για συμφωνία στη σύμβαση»

Σε non paper που κυκλοφόρησε χθες το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρεται ότι η συμφωνία είχε ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές και συνεπώς αδικείται ο κ. Λαφαζάνης. Ομως ο αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Κώστας Κουτσοδήμας δήλωσε χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «ο Λαφαζάνης έδωσε το πράσινο φως».
Από το Μαξίμου υποστηρίζουν ότι «η κυβέρνηση αυτή, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, έχει ως θέμα αρχής να μην παρεμβαίνει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των διοικήσεων των επιχειρήσεων, όποια μορφή και ιδιοκτησιακό καθεστώς και εάν έχουν οι τελευταίες, και των συνδικάτων. Δεν ακολουθούμε συνεπώς τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων που παρενέβαιναν διαρκώς εις βάρος πάντοτε της πλευράς των εργαζομένων».
«Το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, σε συνεργασία με τη ΔEΗ, επεξεργάζεται για το επόμενο διάστημα σχέδιο για τη μείωση των τιμολογίων της ΔEΗ» τονίζουν στην κυβερνητική πλευρά, για να περιορίσουν τις αντιδράσεις. Προσθέτουν ότι τα πρώτα δείγματα γραφής και την πρόσβαση των νοικοκυριών στο ηλεκτρικό ρεύμα έγιναν γνωστά στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα