Ενας πρόεδρος που μοιράζει και Oscar

Παραλειπόμενα και παρασκήνια από τις πρώτες ημερες του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.Tα συνεχή αιτήματα της εισαγγελέως, ο «εφευρετικός» συνήγορος και η μητέρα στα πίσω έδρανα

Αποκαλύψεις, ένταση, συγκρούσεις, αλλά και χιούμορ. Το Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο συνεδριάζει εδώ και δύο εβδομάδες, δικάζοντας τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, έχει αναλάβει δύσκολο έργο: να βρει την άκρη του νήματος για το τι ακριβώς συνέβη με τη «λίστα Λαγκάρντ». Η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζει σήμερα τα παραλειπόμενα και τα παρασκήνια των πρώτων ημερών και τις ανθρώπινες στιγμές της δίκης.

  • Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Νικόλαος Πάσσος έχει κλέψει τις εντυπώσεις. Ψύχραιμος αλλά και αυστηρός. Κομβικός στις παρατηρήσεις του αλλά και με χιούμορ. Απευθυνόμενος στα μέλη του δικαστηρίου αλλά και στους συνηγόρους υπεράσπισης, επιβάλλει την τάξη, αλλά τους χαλαρώνει κιόλας με τις χιουμοριστικές ατάκες του. Συχνά, μάλιστα, ο κ. Πάσσος δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει φράσεις τις καθημερινότητας, που συνήθως δεν ακούγονται από το στόμα δικαστών. Οπως για παράδειγμα, όταν χαρακτήρισε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε τη δεύτερη φορά για την παράδοση της «λίστας Λαγκάρντ» «πολιτικό θρίλερ» ή τη στιγμή που γίνονταν αναφορές στις διαδρομές της λίστας και ανέφερε: «And the Oscar goes to…» Σε άλλο σημείο της δίκης ζήτησε από μάρτυρα πραγματογνώμονα να εξηγήσει τι ακριβώς αρχεία περιλαμβάνει η λίστα και, όταν εκείνος απαντούσε… επιστημονικά αλλά όχι συγκεκριμένα, του είπε: «Τι ήταν αυτά τα 2.059 αρχεία; Μυθιστορήματα;»
  • Πρωταθλητής στις παρομοιώσεις, στις ιστορικές αναφορές και στα ευφυολογήματα αναδεικνύεται ο δικηγόρος υπεράσπισης του πρώην υπουργού Οικονομικών Τάκης Βασιλακόπουλος. Μία από τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες του ήταν όταν σε κατάθεση μάρτυρα, ο οποίος ανέφερε ότι η «λίστα Λαγκάρντ» είναι παράνομο υλικό αλλά μπορούσε παρ’ όλα αυτά να χρησιμοποιηθεί ως βάση ελέγχου, ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε καυστικά: «Ο κ. Παπακωνσταντίνου μόνο για έναν λόγο έπρεπε να δικαστεί στο υπουργοδικείο, γιατί έλαβε γνώση ενός υλικού που είχε ληφθεί παράνομα. Πώς είναι δυνατόν να λέμε για τη λίστα ότι είναι παράνομο υλικό, αλλά να λέμε παρ’ όλα αυτά ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί; Δηλαδή τι λέμε σε αυτήν την αίθουσα, ότι η “λίστα Λαγκάρντ” είναι ολίγον έγκυος;»
  • Σχέση «πάθους» έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στον πρόεδρο Νικόλαο Πάσσο και την εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου. Οι δύο παράγοντες διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε δικονομικό επίπεδο, πάντα με δόσεις χιούμορ! Η εισαγγελέας με συνεχή αιτήματά της ζητά την κλήση νέων μαρτύρων, την κατάσχεση υπολογιστών και στοιχείων, ωστόσο προς το παρόν τα αιτήματά της στην πλειονότητά τους δεν γίνονται δεκτά. Οταν η κυρία Δημητρίου ζήτησε να προσκομιστούν για ακόμα μία φορά νέα στοιχεία στο ακροατήριο, ο κ. Πάσσος σημείωσε: «Είχα την ψευδαίσθηση ότι είμαστε στο μέσον της διαδικασίας». Οταν όμως το αίτημά της, απορρίφθηκε η εισαγγελέας ενοχλημένη σχολίασε: «Εχω την εντύπωση πως μου απορρίπτετε όλα τα αιτήματα σωρηδόν».

Καθημερινά παρούσα διακριτικά στο Ειδικό Δικαστήριο είναι η μητέρα του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Συνήθως κάθεται στα πίσω έδρανα των ακροατών, ήσυχη και αθόρυβη, παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη δίκη, χωρίς να εκφράζεται, ενώ η αγωνία είναι ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της για την τύχη του γιου της, ο οποίος αντιμετωπίζει δύο κακουργηματικές κατηγορίες. Συνήθως τη μητέρα του κ. Παπακωνσταντίνου συνοδεύει και η σύζυγος του πρώην υπουργού και μία φίλη της. Πολλές φορές παρόντες είναι και αρκετοί γνωστοί δικηγόροι, οι οποίοι με ενδιαφέρον παρακολουθούν το Ειδικό Δικαστήριο. Εκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι σε μία από τις συνεδριάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου εμφανίστηκε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Ο καθιστός μάρτυρας

* Εκτός από μάρτυρας-κλειδί στο Ειδικό Δικαστήριο, ο πραγματογνώμονας Απόστολος Δελτσίδης ήταν και αρκετά ψηλός! Το αποτέλεσμα ήταν να μην καταγράφεται καλά η κατάθεσή του από τα μικρόφωνα. Ετσι, η εισαγγελέας ζήτησε να αλλάξουν θέση κάποιοι από τους δημοσιογράφους που κάθονταν στις πρώτες θέσεις, προκειμένου ο κ. Δελτσίδης να συνεχίσει την κατάθεσή του καθιστός!

Bάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα