Ποιοι βιάζονται να ξεφορτωθούν τον Βαρουφάκη;

Ενα συνονθύλευμα δυνάμεων έχει ανακαλύψει στο πρόσωπό του την αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης και επιχειρεί να τον γελοιοποιήσει

Στον συγκεκριμένο μπορεί κανείς να προσάψει πολλά… Αγνοια κινδύνου, υπερβάλλοντα ναρκισσισμό, αλαζονεία, ακόμη και αχρείαστη λεξιλαγνεία. Θα μπορούσε επιπλέον κανείς να σχολιάσει τις περίεργες στιλιστικές επιλογές του , το τουπέ, τα χέρια στις τσέπες και άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας ομολογουμένως ασυνήθιστης ψυχοσύνθεσης.
Παρ’ όλα αυτά ο Γιάνης Βαρουφάκης στάθηκε όρθιος σε τρία διαδοχικά Eurogroup χωρίς να έχει ξαναπατήσει το πόδι του στις κρύες αίθουσες των Βρυξελλών, όπου οι εκπαιδευμένοι γραφειοκράτες αρέσκονται να «προσγειώνουν» τους νεοφερμένους πολιτικούς.
Ο υπουργός Oικονομικών βγήκε ατσαλάκωτος μέσα από ένα πρωτόγνωρο πεδίο διαπραγματευτικής μάχης, αποδεικνύοντας -αν μη τι άλλο- ότι διαθέτει ατσάλινα νεύρα και υψηλό βαθμό αυτοκυριαρχίας.

Ως εδώ καλά, θα μου πείτε. Με το εκκεντρικό στιλ του έσπασε τα νεύρα των υπολοίπων και αυτό το απόλαυσε ολόκληρη η Ελλάδα. Από δω και μπρος, όμως, τι γίνεται; Το αποτέλεσμα ποιο είναι;
Το αποτέλεσμα μέλλει να φανεί και, αν ο Γ. Βαρουφάκης οδηγηθεί σε κατάχρηση της επικοινωνιακής υπεροχής του, μπορεί να μείνει με άδεια χέρια και να οδηγήσει τη χώρα στα βράχια. Αλλά τη στιγμή που το μπρα ντε φερ βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι τουλάχιστον ανόητο να αποδομείται εκ των έσω.

Είχα προ εβδομάδων επισημάνει ότι το «φαινόμενο Γιάνης» μπορεί να αποδειχτεί εφεύρημα «μιας χρήσεως». Ενα είδος κυματοθραύστη, δηλαδή, των πρώτων αντιδράσεων προς μία κυβέρνηση που δεν επιθυμεί να συνεχίσει την ψοφοδεή πολιτική των προηγούμενων προς τους δανειστές.
Υπό αυτή την έννοια ο Γ. Βαρουφάκης θα μπορούσε να είναι μέχρι και αναλώσιμος. Ομως αυτό θα το αποφασίσει -«όταν και εφόσον»- ο πολιτικός προϊστάμενός του. Ούτε οι εκπρόσωποι Τύπου της Καγκελαρίας ούτε η «Bild» ούτε οι κόκκινες συνιστώσες ούτε και τα ντόπια δελτία των οκτώ.

Αν η αποκαθήλωση συμβεί τώρα, κάτω από το βάρος σωρευμένων επικρίσεων, θα πλήξει ανεπανόρθωτα -ίσως και θανάσιμα- τον ίδιο τον Τσίπρα. Και με μαθηματική βεβαιότητα θα γκρεμίσει τη κυβέρνηση.
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ένα συνονθύλευμα δυνάμεων μέσα και έξω από τη χώρα έχει ανακαλύψει στο πρόσωπο του Βαρουφάκη την αχίλλειο πτέρνα της νεοεκλεγμένης κυβέρνησης. Τα ίδια κέντρα απεργάζονται την πλήρη περιθωριοποίησή του μέσω μιας άγριας εκστρατείας «γελοιοποίησης», που έχει στόχο να τον καταστήσει γραφικό.

Προσοχή: Η υπονόμευση δεν εκπορεύεται μόνο από τον Σόιμπλε, που έχει φτάσει να τον συναγωνίζεται σε τηλεοπτικές εμφανίσεις για να του απαντάει με απειλές σε κάθε δήλωσή του. Το εγχώριο μιντιακό στερέωμα (σ.σ.: αυτό που, υποτίθεται, σκοπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ να στριμώξει) τον ροκανίζει καθημερινά, εμφανίζοντας τον ως αδαή και αλλοπαρμένο…
Η αλήθεια είναι ότι κι ο ίδιος καθόλου δεν βοηθά στη βελτίωση της εικόνας του. Ο Βαρουφάκης μιλάει πολύ και επί παντός επιστητού. Μερικές φορές έχεις την αίσθηση ότι ο νους του ταξιδεύει σε κάποιο αμφιθέατρο.

Ανεση λόγου σαφώς και διαθέτει, αλλά τείνει να επαναλαμβάνεται ή να αυτοαναιρείται ακόμη και σε πολύ βασικά ζητήματα. Ενας υπουργός Οικονομικών που αιφνιδιάζεται τηλεοπτικά μη γνωρίζοντας το μείζον θέμα με τα «τροφεία» της ΔΕΗ, την ώρα που σπεύδει αξημέρωτα να τιτιβίσει προς κάθε υπερτιμημένο Αγγλοσάξονα σχολιαστή, δείχνει -αν μη τι άλλο- ότι δεν παρακολουθεί την επικαιρότητα στη χώρα.

Ο συγκεκριμένος υπουργός όμως δεν υπήρξε επιλογή εσωτερικής κατανάλωσης. Για να διεθνοποιήσει το ελληνικό πρόβλημα επελέγη και σε αυτό τα κατάφερε θαυμάσια, μόνο που δεν ξέρουμε αν το πρόσημο των εντυπώσεων είναι θετικό για την Ελλάδα.
Σήμερα τον γνωρίζουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Και αυτό ακριβώς εκνευρίζει τους Γερμανούς, την ελληνική αντιπολίτευση και τη διαπλοκή, που δίνει μάχη οπισθοφυλακής. Ολοι αυτοί μαζί καυτηριάζουν καθημερινά το ανορθόδοξο στιλ του για να τον διακωμωδήσουν και να τον ακυρώσουν στη πράξη.
Μόνο που αυτή η επιχείρηση δολιοφθοράς, ξαναλέω, δεν πλήττει μόνο τον Βαρουφάκη. Τον Τσίπρα έχει ως στόχο και, αν ο υπουργός του «ακυρωθεί» από ένα «ατύχημα» πριν από τη μεγάλη διαπραγμάτευση του Ιουνίου, θα συμπαρασύρει ολόκληρη τη κυβέρνηση στον Καιάδα…

Γιώργος Χαρβαλιάς

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα