Σύντροφε (Σάκη Μπουλά) κοιμάσαι; (βίντεο)

Το 1977 ο Σάκης Μπουλάς είναι μόλις 23 ετών – ένας από τους πολιτικοποιημένους νέους της Μεταπολίτευσης, με μια εξόχως πληθωρική εμφάνιση με άφθονα μούσια και μαλλιά. Είναι η χρονιά που επιλέγεται από τον συνθέτη Μιχάλη Γρηγορίου (γιό του γνωστού σκηνοθέτη Γρηγόρη Γρηγορίου) για να συμμετάσχει στην καντάτα σε ποίηση του αιρετικού ποιητή της Αριστεράς Άρη Αλεξάνδρου.
Καρπός της συνεργασίας τους ο δίσκος «Ανεπίδοτα γράμματα» που κυκλοφορεί την ίδια χρονιά από την εταιρεία Λύρα και έχει ανταπόκριση σε ένα υποψιασμένο κοινό που δεν ακολουθεί το κυρίαρχο ρεύμα της εποχής. Βρίσκει μάλιστα να εκφράζεται από τα τραγούδια που βασίζονται στα ποιήματα του, εξόριστου το 1948 στο Μούδρο, Αλεξάνδρου και έχουν ενορχηστρωθεί «για ένα βασικό σύνολο από κουιντέτο εγχόρδων και πιάνο, μέσα στο οποίο εναλλάσσονται διάφορα πνευστά (κλαρινέττο, όμποε, φαγκότο, αγγλικό κόρνο και κόρνο)», όπως γράφει ο ίδιος ο συνθέτης σε ένα σημείωμα του στο δίσκο.


Στο ίδιο σημείωμα ο Γρηγορίου μας πληροφορεί πως τα περισσότερα τραγούδια από τα οποία αποτελείται η καντάτα «Ανεπίδοτα Γράμματα» γράφτηκαν την περίοδο της χούντας, την διετία 72-73 με την σκέψη να παιχτούν κάποια στιγμή στο μέλλον σε συναυλία. Η χούντα έπεσε, ο δίσκος κυκλοφόρησε αλλά η συναυλία δεν έγινε. Τα χρόνια πέρασαν και η ανδρική φωνή του ιδιαίτερου αυτού έργου του Γρηγορίου, δηλαδή ο Σάκης Μπουλάς, δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσα μας. Αλλά, για όλους όσοι βρεθούν την Πέμπτη 19 Μαρτίου στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, για την πρώτη δημόσια εκτέλεση της καντάτας, ο Μπουλάς θα δηλώνει με τον δικό του τρόπο τη διαχρονική παρουσία της φωνής και της ερμηνείας του. Ειδικά, όταν ακουστεί το εμβληματικό τραγούδι «Σύντροφε, κοιμάσαι;»…
Το βράδυ της 19ης Μαρτίου στη σκηνή στη θέση του Μπουλά θα βρεθεί ο βαθύφωνος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Τάσος Αποστόλου (ο Τάσος, ο πανύψηλος πρωταγωνιστής στο σήριαλ του Mega «Ηρωϊδες»). Δίπλα του, η Αφροδίτη Μάνου που κρατά τη γυναικεία φωνή όπως και στο δίσκο του 1977 – η πρώτη και μοναδική ερμηνεία. Τη Μάνου και τον Αποστόλου τους πλαισιώνει 11μελές μουσικό σύνολο.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας-αφιερώματος θα παρουσιαστεί –επίσης σε πρώτη εκτέλεση και με πλήρη διανομή ύστερα από 35 χρόνια– ο Κύκλος τραγουδιών «Ο Οδυσσέας στο ποτάμι». Ερμηνεύουν η Θεοδώρα Μπάκα και ο Δώρος Δημοσθένους. Τους τραγουδιστές συνοδεύει μουσικά 8μελές σύνολο.
Όπως σημειώνει ο Γρηγορίου, το έργο αυτό γράφτηκε ύστερα από ένα «στοίχημα» που είχε βάλει με τον Χατζιδάκι πάνω στο ποιος είχε γράψει τη μουσική για μια κινηματογραφική ταινία. «Εάν έχανα το στοίχημα», λέει ο Γρηγορίου, «θα έγραφα ένα έργο και θα του το αφιέρωνα. Eυτυχώς, έχασα το στοίχημα!». Ο Οδυσσέας, που είχε αποτελέσει μια από τις πρώτες παραγωγές της δισκογραφικής εταιρείας Σείριος του Μάνου Χατζιδάκι (τότε με τη Σαβίνα Γιαννάτου και τον Βασίλη Λέκκα), βασίζεται σε ποιήματα-μινιατούρες του σπουδαίου ποιητή Τάκη Σινόπουλου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα