Σέλμα, 1965: Ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος και το κίνημα για τα δικαιώματα των μαύρων

Από την έναρξη των καθηκόντων του την 1η Απριλίου 1959, ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος ήταν ένας από τους θρησκευτικούς ηγέτες στην Αμερική που αγωνίστηκε για τη νομοθέτηση των κοινωνικών δικαιωμάτων. Η υπεράσπιση της ψήφισης του Νόμου περί Πολιτικών Δικαιωμάτων ήταν ένα από τα επιτεύγματά του. Ωστόσο, στις εκλογές του 1964 η συμμετοχή όλων των μαύρων στη διαδικασία δεν ήταν εξασφαλισμένοι. Ελάχιστοι μαύροι είχαν ψηφίσει στις πολιτείες του Νότου καθώς ελάχιστοι ήταν εκείνοι που είχαν εγγραφεί στα μητρώα. Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η Σέλμα, όπου από τους 15.000 μαύρους μόνο οι 3.000 είχαν εγγραφεί. Ο πρόεδρος Lyndon Johnson ήταν απρόθυμος να προχωρήσει σε μία νομοθετική μεταρρύθμιση, παρά τις περί του αντιθέτου πιέσεις και εισηγήσεις που δεχόταν από σημαντικούς παράγοντες, ανάμεσά τους και ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος.

Στο μεταξύ η ένταση αυξανόταν στη Σέλμα με αποκορύφωμα την πορεία διαμαρτυρίας στις 7 Μαρτίου από τη Σέλμα στο Μοντγκόμερι, την πρωτεύουσα της πολιτείας. 600 διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις αρχές εκείνη τη "ματωμένη Κυριακή", κατά την οποία δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν. Σε μια δεύτερη πορεία στις 9 Μαρτίου, μετά από κάλεσμα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ιερείς από όλη τη χώρα επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν την ίδια διαμαρτυρία, χωρίς επιτυχία ξανά. Ανάμεσά τους και ο προτεστάντης ιερέας James Reeb από τη Βοστόνη, που το ίδιο βράδυ δέχτηκε επίθεση από μέλη της Κου Κλουξ Κλαν και δύο ημέρες αργότερα εξέπνευσε. Τα νέα συγκλόνισαν την Αμερική. Στην κηδεία του στις15 Μαρτίου στη Σέλμα προσεκλήθη και ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, ο οποίος δέχτηκε να παρευρεθεί παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις των συνεργατών του, που φοβούνταν για τη ζωή του. Στην τελετή, στην οποία παρέστησαν εκατοντάδες άνθρωποι, τιμήθηκε και η μνήμη και του 26χρονου Αφροαμερικανού Jimmie Lee Jackson, που ήταν διάκονος στην εκκλησία των Βαφτιστών στο Μάριον της Αλαμπάμα και δολοφονήθηκε στος τέλος Φεβρουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της τελετής έφτασε το νέο ότι επετράπη από τις αρχές πορεία στο δικαστήριο του Ντάλας. Λίγο πριν την έναρξή της, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αντάλλαξε θερμή χειραψία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, τον οποίο γνώριζε από παλιά, συγκεκριμένα από τη Γενεύη της Ελβετίας, όπου δέκα χρόνια νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος υπηρετούσε ως αντιπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Καθώς η πορεία ξεκινούσε ένα μαύρο κοριτσάκι πλησίασε τον Αρχιεπίσκοπο, του έπιασε το χέρι και του είπε να μην ανησυχεί. 4.000 άτμα συμμετείχαν στην πορεία, στην οποία ηγήθηκε ο Μάρτιν Λούθερ ΚΙνγκ κρατώντας ένα άσπρο-μοβ στεφάνι και έχοντας δίπλα του τον Αρχιεπίσκοπο. Μιλώντας σε δημοσιογράφους αργότερα, ο Αρχιεπίσκοπος περιέγραψε τα θυμωμένα πρόσωπα των λευκών, που έδειχναν το μίσος και την προκατάληψή τους. "Ομως εκείνη τη στιγμή ξεπερνάς τον φόβο σου και προχωράς", είπε χαρακτηριστικά. Εξάλλου, ποτέ ο Αρχιεπίσκοπος δεν έπαψε να αγωνίζεται για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα όλων των ανθρώπων ανεξαιρέτως χρώματος.

Πηγή: http://www.pappaspost.com/

Ετικέτες: