ΕΛΣΤΑΤ: Τέλος στη «δικτατορία» του Α. Γεωργίου

Συνεχίζει τις αυθαιρεσίες ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) και εκλεκτός του Γ. Παπακωνσταντίνου, Ανδρέας Γεωργίου, ο οποίος και πάλι χθες «προκάλεσε» τη Βουλή, φέρνοντάς της προς έγκριση έναν κανονισμό λειτουργίας που οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι αποφάσισε, συνέγραψε και, φυσικά, ενέκρινε μόνος του.

 

Τα τερτίπια του κ. Γεωργίου αρχίζουν και αποκτούν διαστάσεις μείζονος ηθικού και πολιτικού ζητήματος για την κυβέρνηση. Παρά τις προ δύο μηνών καταγγελίες των υπόλοιπων μελών του Δ.Σ της ΕΛ.ΣΤΑΤ., οι οποίες εν τέλει οδήγησαν και στην καρατόμησή τους από τον Ευ. Βενιζέλο, ότι ο κ. Γεωργίου αποφασίζει και διατάζει μόνος του ακόμα και για τα στοιχεία του ελλείμματος, ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. συνεχίζει το ίδιο τροπάρι. Αποτέλεσμα ήταν το νέο «πραξικόπημα» του κ. Γεωργίου να απορριφθεί χθες από όλα τα κόμματα της Βουλής.

 

Με υπόμνημα που απέστειλαν στα μέλη της επιτροπής της Βουλής το μόνο μέλος που έχει απομείνει στο Δ.Σ. της Αρχής, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων κ. Σκορδάς, και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Νίκος Κλουβάτος αποδόμησαν τα επιχειρήματα του κ. Γεωργίου, όπως το ότι συνέστησε 11μελή ομάδα έργου που συνεδρίαζε για τον σκοπό αυτό επί ενάμιση χρόνο. Ο κ. Κλουβάτος τόνισε ότι «η ομάδα αυτή συνεδρίασε μόλις τέσσερις φορές με υπαιτιότητα του ίδιου του προέδρου» και πρόσθεσε ότι, ενώ ο σύλλογος κατέθεσε δύο σχέδια, δεν έλαβε καμία απάντηση. Το ακόμα χειρότερο είναι ότι, όταν ζήτησαν το προς έγκριση κείμενο του νέου κανονισμού, ο κ. Γεωργίου τούς απάντησε ότι θα τους ενημερώσει αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της Βουλής.

 

Η απάντηση του επικεφαλής της ΕΛ.ΣΤΑΤ. προκάλεσε μειδιάματα και ποικίλα σχόλια στους βουλευτές, καθώς υποστήριξε ότι δεν ενημέρωσε κανέναν όχι μόνο γιατί από πουθενά δεν προκύπτει τέτοια υποχρέωση, αλλά και γιατί ο πρόσφατος νόμος με τον οποίο καθαιρέθηκαν τα πέντε από τα επτά μέλη του Δ.Σ. τού παρέχει υπερεξουσίες και «τη δυνατότητα να ασκεί μόνος του όλες τις αρμοδιότητες του συλλογικού οργάνου»!

 

Οπως ήταν φυσικό, η συνεδρίαση της Επιτροπής Απολογισμού της Βουλής ολοκληρώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, με τους βουλευτές να συμφωνούν ομόφωνα να μην μπουν καν στην εξέταση της ουσίας του κανονισμού που συνέγραψε μόνος του ο κ. Γεωργίου, αλλά και να στείλουν έγγραφο αίτημα στην κυβέρνηση, ζητώντας να συμπληρωθούν τάχιστα οι κενές θέσεις του Δ.Σ.

Ετικέτες: