Ο «γκρίζος Γκιουλ» προκαλεί πάλι Ευρώπη, Κύπρο!

Με βαρύτατους χαρακτηρισμούς, όχι μόνο εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επανέρχονται οι Τούρκοι, διά του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ, στο θέμα της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Κύπρο.

 

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε από το Λονδίνο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ότι «μισή χώρα θα ηγηθεί μιας άθλιας Ενωσης», αναφερόμενος στην κυπριακή προεδρία στο δεύτερο εξάμηνο του 2012. Υποστήριξε ότι το πάγωμα των κεφαλαίων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας (που προήλθε από τις ενστάσεις που υπέβαλε η Κύπρος, επειδή η Τουρκία δεν την αναγνωρίζει ως κράτος) έχει αντίκτυπο στο όνομα και στη φήμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ισχυριζόμενος ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχει χάσει την αξιοπιστία της όταν αναλάβει την προεδρία η Κύπρος. «Τώρα αυτή η μισή χώρα, αυτή η ημιτελής χώρα θα αναλάβει την προεδρία; Θα είναι μια ελλιπής προεδρία μίας άθλιας Ενωσης και αυτό ακριβώς είπα και στους αρμόδιους της Ε.Ε.» δήλωσε σε Τούρκους δημοσιογράφους ο Τούρκος πρόεδρος.

 

Σε ερώτηση εάν κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας η Τουρκία θα διατηρήσει μία στάση που θα δίνει το νόημα της διαμαρτυρίας, ο κ. Γκιουλ είπε ότι σχετικές ανακοινώσεις έχουν γίνει ήδη από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. «Με την Κομισιόν δεν υπάρχει πρόβλημα, ωστόσο εμείς δεν θα συμμετάσχουμε σε συνόδους υπό την προεδρία των Ελληνοκυπρίων» προσέθεσε.

 

Η Αγκυρα εμφανίζεται οργισμένη στην προοπτική ανάληψης της προεδρίας από την Κύπρο, μία χώρα την οποία δεν αναγνωρίζει και κατέχει διά της βίας το 38% του εδάφους της. Αυτός είναι και ο λόγος που προωθεί μία λύση στο Κυπριακό πριν από την ανάληψη της προεδρίας από την Κύπρο. Εάν έως τότε δεν εξευρεθεί λύση, τότε αναγκαστικά η Τουρκία, ως υπό ένταξη χώρα, θα αναφέρεται στην προεδρεύουσα κυπριακή δημοκρατία, αναγνωρίζοντάς την έτσι αμέσως. Οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά η Αγκυρα θα ακολουθήσει μια «μεσοβέζικη» λύση. Θα παγώσει για ένα εξάμηνο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να μη συμμετέχει στις ευρωπαϊκές συνόδους, στις οποίες θα προεδρεύουν οι Κύπριοι.

 

Υπενθυμίζεται ότι στις επισκέψεις που πραγματοποίησαν στην Κύπρο τόσο ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας διαβεβαίωσαν τη Λευκωσία ότι θα στηρίξουν πολιτικά και τεχνοοικονομικά την κυπριακή προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ετικέτες: