ΨΑΞΤΕ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ !

Η απολογία του Παπακωνσταντίνου (με βόμβες) στο Ειδικό Δικαστήριο

Ευθείες βολές στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο έριξε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά την απολογία του-ποταμό στο Ειδικό Δικαστήριο! Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ψύχραιμος και νηφάλιος, χωρίς να… σπάσει ούτε ένα δευτερόλεπτο, πέρασε στην αντεπίθεση και -για πρώτη φορά με τόση ευθύτητα- καταφέρθηκε κατά του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ και άλλοτε διαδόχου του στο υπουργείο Οικονομικών. Μπορεί η υπεράσπισή του να μη ζήτησε αλλά ούτε να αντιτάχθηκε ποτέ στην κλήση του κ. Βενιζέλου στο Ειδικό Δικαστήριο για να καταθέσει με την ιδιότητα του μάρτυρα, αλλά, ουσιαστικά, με όσα υποστήριξε χθες ο ίδιος πρώην υπουργός έθεσε και τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο «εδώλιο» των ευθυνών (κάτι που πλέον θα πρέπει να διερευνηθεί) για τη σκευωρία που, όπως υποστηρίζει, στήθηκε σε βάρος του!

«Βόλευε να πάει ολόκληρη η ιστορία πάνω μου, να δικάζομαι κάθε μέρα και εδώ και δύο χρόνια να έχω καταδικαστεί από την πρώτη στιγμή» υποστήριξε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας: «Ενώ το κόμμα μου και ο ίδιος ο πρόεδρός του, που σε άλλες περιπτώσεις σκαστής διαφθοράς έτρεχε στη Βουλή και υπερασπιζόταν, με πέταξε στα σκυλιά! Με διέγραψε μέσα σε ένα βράδυ». Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξιστόρησε στο δικαστήριο πώς βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, επισημαίνοντας επιμόνως ότι για την υπόθεση δύο πρόσωπα βρίσκονταν στο «στόχαστρο», ο ίδιος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ενημέρωση

«Η διαφορά μας είναι ότι εγώ ήμουν στο σπίτι μου ενώ ο κ. Βενιζέλος στήριζε ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μια τρικομματική κυβέρνηση» επισήμανε. Επιπλέον, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι ουδέποτε -αρχικά- δέχτηκε τηλέφωνο από τον κ. Βενιζέλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη «λίστα Λαγκάρντ», καθώς ως «ο νέος υπουργός Οικονομικών δεν ήθελε να μπαίνει κανείς στα χωράφια του». Οπως εξιστόρησε, ενημερώθηκε από τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία και αφού πλέον είχαν αρχίσει τα δημοσιεύματα που έλεγαν ότι εκείνος έθαψε τη λίστα, ότι το «στικάκι» με τους μεγαλοκαταθέτες βρισκόταν στα χέρια πλέον του Ευάγγελου Βενιζέλου. Τόνισε, μάλιστα, ότι έπειτα από λίγες ημέρες του τηλεφώνησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, βάζοντάς τον σε ανοιχτή ακρόαση (!) για να έχει μάρτυρες και τότε ο κ. Παπακωνσταντίνου τον ενημέρωσε για όλες τις ενέργειές του σχετικά με τη λίστα.

Στο κλείσιμο της απολογίας του, σε προσωπικό τόνο, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξομολογήθηκε: «Μένω στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορώ να δουλέψω εδώ, ούτε να κυκλοφορήσω χωρίς ασφάλεια. Δεν μπορώ να πάω σινεμά με τη γυναίκα μου. Δυστυχώς, αυτή είναι η μοίρα του υπουργού του Μνημονίου. Αν δεν υπήρχε αυτή η δίκη, θα είχα φύγει από τη χώρα». Η δίκη συνεχίζεται στις 17 Μαρτίου με την αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας Ξένης Δημητρίου.

«Μου την είχαν στημένη! Εξαρχής με ήθελαν ένοχο»

Ο πρώην υπουργός απέδωσε σε «σκοτεινούς» κύκλους εντός του ΣΔΟΕ και στον επιχειρηματικό κόσμο τη «σκευωρία» που, όπως υποστηρίζει, στήθηκε σε βάρος του και τον έστειλε στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου και δήλωσε κατηγορηματικά αθώος. «Δεν διέγραψα εγώ τα αρχεία…» ήταν το διά ταύτα των όσων ανέφερε, καταλήγοντας ότι: «Είναι μια στημένη ιστορία, δεν έχω απαλείψει/διαγράψει τίποτα. Εξαρχής με ήθελαν ένοχο. Δεν θα διανοούμουν ποτέ να κάνω κάτι τέτοιο, και δεν έκανα τίποτα τέτοιο. Το παρήγορο για μένα είναι ότι η υπόθεση έφυγε από τη Βουλή και έφτασε σε σας!».

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δέχτηκε «βροχή» ερωτήσεων από την έδρα, επιχείρησε να πείσει το Ειδικό Δικαστήριο ότι έχει παντελή άγνοια για το πώς διαγράφηκαν τα ονόματα των συγγενικών προσώπων του από τη «λίστα Λαγκάρντ». Ο πρώην υπουργός άφησε αιχμές σε βάρος του Ιωάννη Διώτη, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν ισχυρίζεται πως εκείνος έκανε την αλλοίωση. «Εχω ενοχλήσει με τις αποφάσεις μου πολλούς. Χάλασα μια σούπα στο ΣΔΟΕ, γιατί γίνονταν και γίνονται παράνομα πράγματα, δεν μπορώ να διανοηθώ πως έγινε μόνο μέσα από την υπηρεσία, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι έγινε χωρίς σπρώξιμο, παρότρυνση ή οτιδήποτε άλλο από έξω. Για παράδειγμα, υπήρχε εκείνη την περίοδο ένας εκδότης που ήταν “στα κάγκελα” μαζί μου γιατί είχα κινήσει μια υπόθεση φοροδιαφυγής του» τόνισε.

«Δεν έκανα αναζήτηση, μόνο ένα δυο αρχεία άνοιξα από το στικάκι»

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε στην απολογία του ότι ήταν πεπεισμένος πως ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης διενεργούσε έρευνα για τα ονόματα από τη «λίστα Λαγκάρντ» που του είχε δώσει ο ίδιος.
Οπως ανέφερε, κάποια στιγμή, στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου 2010, κάλεσε στο γραφείο του τον Γιάννη Καπελέρη, του ανέφερε την ύπαρξη των στοιχείων και του έδωσε 20 ονόματα να τα ψάξει. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε, υπήρχε μια γυναίκα, με τη μεγαλύτερη κατάθεση στη λίστα, ύψους 500.000.000 ευρώ, για την οποία του είπε να ψάξει αν δικαιολογεί τα χρήματα αυτά. «Μία εβδομάδα μετά ήρθε ο κ. Καπελέρης και μου είπε ότι από πρώτη άποψη τα πρόσωπα αυτά δεν δικαιολογούν τις καταθέσεις τους. Ωραία, του λέω, συνέχισε να κάνεις αυτό που κάνεις με κάθε μυστικότητα, μη διαρρεύσει τίποτα. Θεωρώ αυτονόητο ότι ο αρμόδιος θα συνεχίσει να κάνει τους ελέγχους».

Παράλληλα, ο πρώην υπουργός, έπειτα από επίμονες ερωτήσεις του προέδρου και της εισαγγελέως, αρνήθηκε ότι τα ξημερώματα της 30ής Σεπτεμβρίου άνοιξε 24 αρχεία της λίστας και πως έκανε αναζήτηση με λέξεις-κλειδιά: Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και Κοζάνη. «Εχω ανοίξει ένα-δυο μόνο αρχεία και δεν έκανα καμία αναζήτηση. Αν είχα ψάξει τα αρχεία με το όνομα του πρωθυπουργού (Παπανδρέου), δεν θα άνοιγα μόνο τα τρία από τα δεκατρία» ανέφερε.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα