ΖΗΤΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ!

Απαράδεκτες οι δηλώσεις στο Reuters του υπ. Οικονομικών της Κύπρου

Οι Κύπριοι δεν θα το πουν ποτέ δημοσίως – το αισθάνονται, όμως: Θεωρούν ότι τους προδώσαμε στην κρίση του Μαρτίου του 2013 και ότι τους αρπάξαμε για ένα κομμάτι ψωμί το δίκτυο των καταστημάτων της τράπεζάς τους. Τη στιγμή που ο Ντράγκι αρνείτο να ανοίξει τον περίφημο «μηχανισμό ρευστότητας ELA»για να κλείσει τις «τρύπες» των κυπριακών τραπεζών, το δικό μας υπουργείο Οικονομικών ήταν σε ανοιχτή γραμμή με την ΕΚΤ, που είχε ανοίξει τους κρουνούς προκειμένου να διευκολύνει την εξαγορά των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου στην Αθήνα. Ηταν, επίσης, σε ανοιχτή γραμμή με τη Φρανκφούρτη για την προστασία των καταθέσεων των εδώ καταστημάτων μέσω του ELA.

Βεβαίως, αυτά κατέληξαν σε έναν μεγάλο ελληνικό όμιλο, παρέμειναν σε ελληνικά χέρια, και από αυτήν την άποψη η εξέλιξη ήταν άκρως θετική -στην Κύπρο, αντιθέτως, διορίστηκε στο Δ.Σ. της τράπεζας ο συνεργάτης της Μέρκελ, Γιόζεφ Ακερμαν-, ωστόσο η σκιά παρέμεινε. Οι αδελφοί μας δεν μπόρεσαν ποτέ να χωνέψουν ότι οι ξένοι μάς έδωσαν ρευστότητα για να τους εξαγοράσουμε, ενώ στους ίδιους αρνήθηκαν τη διάσωση. Για τον λόγο αυτόν, μάλιστα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε πως… δεν ήξερε τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, όταν εκείνος βρέθηκε στη Λευκωσία για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ. «Εσένα κάπου σε ξέρω…» του είπε δηκτικά! Η κυπριακή δυσφορία για την έλλειψη αλληλεγγύης από την Ελλάδα την κρίσιμη στιγμή συσκοτίζει, βεβαίως, τις ευθύνες της κυβέρνησης Χριστόφια, που έκανε την έξυπνη στον Σαμαρά ότι απέφυγε το ΔΝΤ χάρη στα ρωσικά δάνεια, αλλά η αλήθεια κατά βάση είναι αυτή: Οι Κύπριοι ρίχνουν μέρος της ευθύνης για την περιπέτειά τους σε εμάς.

Θα αναρωτιέστε γιατί κάνω αυτή την αναδρομή. Απάντηση: Για να ερμηνεύσω τις απαράδεκτες δηλώσεις που έκανε στο Reuters o υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης. Ναι, μας είναι κατανοητή η πικρία για ό,τι συνέβη. Ναι, καταλαβαίνουμε ότι, από τη στιγμή που υποχρεώθηκαν σε κούρεμα, αβοήθητοι, νιώθουν ότι δεν μας χρωστάνε. Ναι, αντιλαμβανόμαστε ότι τώρα που ετοιμάζονται να βγουν από το Μνημόνιο δεν θέλουν να ταυτιστούν με τον ταραξία. Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι να φτάνει ο κύριος Γεωργιάδης να δηλώνει ότι με την Ελλάδα «μας συνδέουν μόνο η γλώσσα και οι πολιτιστικοί δεσμοί, αλλά τίποτε άλλο» υπάρχει τεράστια απόσταση. Θεωρώ αυτονόητο ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τον οποίο είχα την τιμή να γνωρίσω τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα, θα υποχρεώσει τον υπουργό του σε συγγνώμη. Την Ελλάδα και την Κύπρο δεν τις «δένει» μόνο η γλώσσα, αλλά η ενιαία εθνική συνείδηση, ταυτότητα και ψυχή.

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα