Κόντρα Ευ. Βενιζέλου – Ν. Βούτση στη Βουλή

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει στρατηγική στη διαπραγμάτευση.

Οξύτατη αντιπαράθεση είχαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Νίκος Βούτσης κατά την συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, ενώ στις αιτιάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης απάντησε με έντονο ύφος και ο Πάνος Καμμένος
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει στρατηγική στη διαπραγμάτευση. «Η φαινομενικά πανίσχυρη κυβέρνηση έχει υποστεί τον απόλυτο στρατηγικό εγκλωβισμό, δεν μπορεί να πάει ούτε σε ρήξη ούτε σε συμβιβασμό. Δεν έχετε κοινωνική εντολή ρήξης και δεν έχετε κοινοβουλευτική πλειοψηφία που να στηρίζει την στροφή στην υπευθυνότητα», είπε. Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε επίσης τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη ότι «μίλησε ευθέως για πιστωτικό γεγονός».
Σημειώνοντας ότι «η δραχμολογία και η δραχνολαγνεία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε πως «τώρα το σχέδιο της κυβέρνησης είναι το φλερτ με την ιδέα των εκλογών ή του δημοψηφίσματος». Όμως δημοψήφισμα είναι η επανάληψη των Καννών, είπε και πρόσθεσε: «Μένουν οι εκλογές. Είναι μία πιθανότητα ισχυρή».

Αναφερόμενος μάλιστα στο ενδεχόμενο εκλογών ο Ευ. Βενιζέλος έθεσε το δίλημμα: «Ψηφίζει ο ελληνικός λαός την έξοδό του, την υποβάθμισή του ή την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας; Αυτές οι σκέψεις οδηγούν σε αυτοεγκλωβισμό».
Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε με σθένος τα μνημόνια και εκτίμησε ότι όλες οι κυβερνήσεις έκαναν πολιτική διαπραγμάτευση. Στο πλαίσιο αυτό και αναφερόμενος στην πενταμερή συνάντηση αναρωτήθηκε: «έχετε αντιληφθεί ότι είναι ανούσιο να κάνεις πρώτα μία συνάντηση με την παρουσία άλλων και μετά με την Μέρκελ; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι η σωστή σειρά είναι πρώτα με τη Μέρκελ και μετά με την πενταμερή;».

«Ελπίζω να προλάβουμε να μην προσκρούσουμε στο αδιέξοδο προς το οποίο τρέχει η χώρα», κατέληξε, ενώ νωρίτερα είπε ότι ο ισχυρός παράγων στη διαπραγμάτευση είναι «εκείνος που έχει τα λεφτά».
«Με συγχωρείτε, αλλά αυτό πρόκειται περί μανιφέστου εθελοδουλείας», του απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης. «Ακούσαμε νέο θέσφατο: τη δύναμη την έχει αυτός που έχει τα λεφτά στα χέρια. Σοβαρά; Αυτό δεν καταψήφισε ο ελληνικός λαός; Αυτή δεν είναι η αρχή με βάση την οποία υφιστάμεθα τις αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας», τόνισε, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για «κρεσέντο καταστροφολογίας» την ώρα που η κυβέρνηση δέχεται ενορχηστρωμένη επίθεση από παράγοντες του εσωτερικού και του εξωτερικού. «Θα μπορούσα να δικαιολογήσω μία τάση προσωπικής δικαίωσης, δεν μπορώ όμως να δικαιολογήσω ότι ταυτόχρονα είναι μία σαφέστατη τάση πλήρους δικαίωσης και των δανειστών και εταίρων», υπογράμμισε ο Ν. Βούτσης και πρόσθεσε: «μας εγκαλείτε για κανόνες. Για ποιους κανόνες μιλάτε; Νομιμοποιείτε απολύτως την εξαίρεση της χώρας από τα πανευρωπαϊκά προγράμματα. Έρχεστε να δικαιώσετε, να επιχαίρετε με αυτές τις ενέργειες. Νομιμοποιείτε τις μονομερείς ενέργειες, όπως η παύση της ρευστότητας. Γιατί δεν λέτε μία κουβέντα; Είστε απών; Είστε σιωπηλός; Κάθεστε και επιχαίρετε;»

«Αντιλαμβάνομαι το πάθος, τον εκνευρισμό του κ. Βούτση, δεν αντιλαμβάνομαι την αλαζονεία του νικητή. Υπάρχει αγωνία γιατί έχετε μεγάλη ευθύνη γιατί ότι συμβεί στη χώρα σας αφορά», απάντησε ο Ευ. Βενιζέλος διευκρινίζοντας ότι ο ισχυρός είναι οι αγορές, γιατί αυτές έχουν τα χρήματα. «Δεν έχετε αίσθηση της επίπτωσης των λεγομένων σας. Προδικάζετε την ρήξη», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει την νομιμοποίηση για ρήξη. «Αφήστε την αλαζονεία, την ευκολία και ελάτε να διαμορφώσουμε ένα πραγματικά εθνικό σχέδιο και μία πραγματικά εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης», είπε και αποκάλυψε πως «έχω απευθύνει επιστολή, που δεν δημοσιοποίησα, στους ηγέτες όλων των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων ζητώντας να στηρίξουν την κυβέρνηση της Ελλάδος». «Μαθήματα πατριωτισμού ή διαπραγμάτευσης δεν δέχομαι γιατί έχω δώσει τη μάχη επί έξι χρόνια και η χώρα είναι όρθια. Όταν θα πετύχετε μία συμφωνία όπως εμείς το 2012 θα σας συγχαρώ», συμπλήρωσε.

Πηγή:naftemporiki

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα