Εισαγγελέας: Ενοχος ο Παπακωνσταντίνου

Πρόταση- σοκ κατά του πρώην υπουργού για την νόθευση της λίστας Λαγκάρντ

«Ο μόνος που είχε συμφέρον να αφαιρέσει τα ονόματα των συγγενών του από τη "λίστα Λαγκάρντ" ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου»! Αυτή είναι η πρόταση της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου Ξένης Δημητρίου, η οποία -επί πέντε ώρες- αποδόμησε, έναν προς έναν, τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ζητώντας να κηρυχθεί ένοχος για δύο βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες: τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απειλείται ακόμα και με ισόβια κάθειρξη, αν καταδικαστεί χωρίς ελαφρυντικό) και της απόπειρας απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, που τιμωρείται με ποινή 10 έως 20 ετών.

Καταπέλτης

Η κυρία Δημητρίου, αφού παρέθεσε με εξαντλητική ακρίβεια τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, κατέληξε: «Ο κατηγορούμενος έχει τελέσει τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται. Η στάση του πραγματικά με απογοήτευσε γιατί ένας άντρας που έχει τόσα προσόντα, που έχει υπηρετήσει σε τόσες θέσεις, που έχει μία αξιοπρεπή οικογένεια, ένα βαρύ βιογραφικό, θα έπρεπε να έχει συναίσθηση της ευθύνης. Από εκεί και πέρα, η Δικαιοσύνη δεν εξοντώνει αλλά δείχνει επιείκεια σε αυτούς που συναισθάνονται αυτό που έκαναν. Δυστυχώς, εδώ φάνηκε, και αυτό με λυπεί, ότι ο κατηγορούμενος δεν σεβάστηκε ούτε την αρχή της αντικειμενικότητας ούτε την αρχή της αμεροληψίας. Προτείνω να κηρυχθεί ένοχος και αυτό με λυπεί. Ας ελπίσουμε να είμαστε κάποια στιγμή περήφανοι για το κράτος και τη διοίκησή μας, η οποία θα πρέπει σίγουρα να αναβαθμιστεί και να έχει καλύτερη εικόνα, όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό».

Νωρίτερα, η κυρία Δημητρίου είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το μόνο πρόσωπο που είχε συμφέρον να κάνει τη νόθευση ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τόσο για να μην υποστούν φορολογικό έλεγχο οι συγγενείς του αλλά και για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην πολιτική καριέρα του. Παράλληλα, η κυρία Δημητρίου επισήμανε ότι, εάν ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, τον οποίο χαρακτήρισε «υπηρέτη δύο αφεντάδων», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ή οποιοσδήποτε άλλος ήθελε να βλάψει τον κ. Παπακωνσταντίνου, θα άφηνε τα ονόματα των συγγενών του στη λίστα!

Για τους ισχυρισμούς του πρώην υπουργού σχετικά με τις δυνατότητες αξιοποίησης της λίστας η εισαγγελέας έκανε λόγο «για προφάσεις εν αμαρτίαις», προσθέτοντας ότι, ενώ «παίρνει τη λίστα με λαχτάρα, την ανοίγει με λαχτάρα, μετά όλα τελματώνουν και δεν παίρνει καμία πρωτοβουλία να την εκμεταλλευτεί...». Η εισαγγελέας τόνισε ότι τα αδικήματα του πρώην υπουργού δεν είναι παραγεγραμμένα, υπογραμμίζοντας, πάντως, ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα και να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Η δίκη συνεχίζεται σήμερα με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης του πρώην υπουργού.

Οι αντιφάσεις, οι ανακρίβειες και τα ανεξήγητα «δεν θυμάμαι»

«Απαράδεκτο» χαρακτήρισε η εισαγγελέας το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχασε το CD που του απέστειλαν οι γαλλικές Αρχές, καθώς και το συνοδευτικό έγγραφο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτά «δεν συμβαίνουν ούτε σε μικρομάγαζα, όχι σε ένα υπουργείο». Η εισαγγελέας αναφέρθηκε, αναλυτικά, σε μία προς μία τις αντιφάσεις, τις ανακρίβειες και τα κενά στην υπερασπιστική γραμμή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, κάνοντας λόγο για «επιλεκτική μνήμη» του πρώην υπουργού Οικονομικών. «Δεν ξέρω πώς επιλεκτικά θυμάται όλες τις ενέργειες που έκανε με τον συνεργάτη του, τον κ. Γιώργο Αγγελόπουλο (του ανέθεσε να βρει τους μεγαλοκαταθέτες της λίστας), αλλά εν συνεχεία δεν θυμάται σε ποια γραμματέα του το έδωσε για φύλαξη (το CD). Δεν μας λέει γιατί ξαφνικά σταματάει η μνήμη του» τόνισε.

Μάλιστα, η κυρία Δημητρίου επισήμανε ότι «ο κατηγορούμενος δεν έχει ούτε το CD, που το πήραμε με τόση ευλάβεια και τόση επισημότητα από τις γαλλικές Αρχές, σαν να ήταν το Αγιο Φως, και δεν μας λέει ούτε πού είναι ο υπολογιστής του συνεργάτη του που έκανε την επιλογή ορισμένων καταθετών ούτε πού είναι ο υπολογιστής ο δικός του με τον οποίο άνοιξε ορισμένα αρχεία». Σε αντίθεση, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, όπως υποστήριξε, είναι «τόσο διαλλακτικός με τη γραμματέα του, στην οποία λέει ότι έδωσε το CD και του οποίου η απώλεια τον έφερε σε αυτή τη θέση».

 «Αθώοι» Διώτης και Βενιζέλος

Απέρριψε η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου τον ισχυρισμό του πρώην υπουργού ότι δεν άνοιξε τα αρχεία με τα ονόματα «Παπανδρέου» και «Παπακωνσταντίνου». «Ποιος μπορούσε να ξέρει ποια ονόματα υπάρχουν στη λίστα; Ποιος θα έψαχνε εννέα φορές ''τυχαία'' το όνομα ''Παπανδρέου'' και το όνομα ''Παπακωνσταντίνου''; Ούτε ο Ιωάννης Διώτης ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν γνώση των ονομάτων των μεγαλύτερων καταθετών, οπότε δεν μπορούν να του ''φυτέψουν'' άλλα ονόματα, όπως είπε ο ίδιος. Μόνο αυτός και ο Αγγελόπουλος ήξεραν τα ονόματα. Ούτε ο Διώτης ούτε ο Βενιζέλος γνώριζαν ότι ο Ανδρέας Ρωσσώνης είναι συγγενής του» συμπέρανε η εισαγγελέας.

Ωστόσο, η κυρία Δημητρίου υπήρξε καυστική σχετικά με την τύχη της λίστας, αφού παραδόθηκε από τον κ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Διώτη και, εν συνεχεία, στον κ. Βενιζέλο. «Ο κ. Διώτης αντιγράφει το USB και παραδίδει ένα άλλο USB στον υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο. Μένει στο συρτάρι του έξι- επτά μήνες. Μετά μένει στο συρτάρι των γραφείων του ΠΑΣΟΚ για άλλους τόσους μήνες. Ξεσπά ένα σκάνδαλο από δημοσιεύματα που αναρωτιούνται πού είναι η λίστα, και τότε ο κ. Διώτης παίρνει τον Βενιζέλο και του λέει ''θυμάστε το στικάκι που σας είχα παραδώσει; Στείλτε το στον πρωθυπουργό''. Εκείνοι ευτυχώς δεν το είχαν χάσει τουλάχιστον» τόνισε η κυρία Δημητρίου.

Βάσω Παλαιού

 

 

 

 

Ετικέτες: