Αγόρευση των συνηγόρων σήμερα στη δίκη Παπακωνσταντίνου

Με ενδείξεις ο δικαστής δεν μπορεί να εκφράσει δικανική πεποίθηση, υποστήριξε, απευθυνόμενος προς τα μέλη του Ειδικού Δικαστηρίου, ο Παναγιώτης Κουρελέας, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στη σημερινή 12η ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας, μετά τη χθεσινή αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας, Ξένης Δημητρίου, η οποία από νομικούς χαρακτηρίστηκε «αγόρευση καταπέλτης» η οποία ισοπέδωσε όλη την επιχειρηματολογία του κατηγορούμενου.
Ο κ. Κουρελέας, αφού χαρακτήρισε υποδειγματική την ακροαματική διαδικασία από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα, ξεκίνησε την αγόρευσή του με μια θεωρητική προσέγγιση της αποδεικτικής διαδικασίας στην ποινική διαδικασία: «Φαίνεται ότι ο κατηγορούμενος είναι ο δράστης γιατί τα τρία ονόματα που λείπουν από τη λίστα Λαγκάρντ είναι συγγενείς του. Λέει όμως ο κατηγορούμενος: Δεν είναι έτσι, μου την έχουν φέρει, είναι μια ιστορία στημένη». Σε αυτό το πλαίσιο, διερωτήθηκε: ο κατηγορούμενος δεν θα έσβηνε και άλλα ονόματα για να μην καρφωθεί εάν συλληφθεί κάποτε στο μέλλον ότι εκείνος έχει κάνει τη διαγραφή;
Στη συνέχεια μεγάλο μέρος της αγόρευσης του αναλώθηκε στη συμπεριφορά και στον ρόλο που είχε διαδραματίσει στην ιστορία ο πρώην προϊστάμενος του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης, επιρρίπτοντάς του ευθέως ευθύνες. Σημείωσε ότι «εμείς δεν είπαμε ότι ο κ. Διώτης είναι αυτός που το έχει κάνει» και προσέθεσε ότι ο κ. Διώτης έχει πει «πολλά, μα πάρα πολλά ψέματα».
Ειδικότερα, εκτενή αναφορά έκανε για το στικάκι (USB) που παρέλαβε ο κ. Διώτης από τον κατηγορούμενο και την αναπαραγωγή κλώνου του (δεύτερο USB), αλλά και για την καταστροφή από τη γραμματέα του κ. Διώτη του πρώτου-αρχικού USB που του είχε δώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο συνήγορος απέδωσε έλλειψη μνήμης στον κ. Διώτη, καθώς, όπως υποστήριξε, έχει πέσει σε αντιφάσεις για τον χρόνο που κράτησε στα χέρια του το επίμαχο USB, τονίζοντας ότι «στο σημείο αυτό ο πρώην προϊστάμενος του ΣΔΟΕ κ. Διώτης λέει ψέματα» .
Σε άλλο σημείο της αγόρευσης επισημάνθηκε ότι ο κωδικός που είχε ο υπολογιστής του κ. Παπακωνσταντίνου και αναφέρεται στη δικογραφία είναι κοινός και ότι τον έχουν οι πιο πολλοί υπολογιστές .
Αναφορικά με το γεγονός ότι όταν έφτασε χέρι με χέρι για πρώτη φορά στο υπουργείο Οικονομικών το επίμαχο CD με τη λίστα Λαγκάρντ δεν πρωτοκολλήθηκε (σ.σ.: αλλά ούτε και το διαβιβαστικό έγγραφό έχει πρωτοκολληθεί), ο κ. Κουρελέας είπε: «Οι Γάλλοι ήταν χαζοί που δεν το πρωτοκόλλησαν; Δεν το έκαναν γιατί ξέρουν ότι διαβιβάζονται προσωπικά στοιχεία. Και μη μου πείτε, κύριοι δικαστές, γιατί το δεύτερο CD στάλθηκε με πρωτόκολλο αφού πλέον είχε βουίξει ο τόπος».
Απευθυνόμενος προς τους δικαστές ο συνήγορος του κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε: «Δεν μπορεί να έχετε την αξίωση από τον κατηγορούμενο να σας πει ποιος το έχει κάνει. Δεν ξέρει, δεν μπορεί να φανταστεί ποιος το έχει κάνει». Προσέθεσε ότι «δεν ξέρουμε ποιος το έχει κάνει» και ότι «τα τρία αρχεία από τη λίστα Λαγκάρντ δεν τα διέγραψε ο κατηγορούμενος, αλλά τα διάγραψε άλλος».
«Ναι, δεν θυμάται ο κατηγορούμενος σε ποια από τις 7 γραμματείς του έδωσε το CD, θα μπορούσε όμως να συνεννοηθεί με μία από τις 7 και να πει: “ναι μου το έδωσε και χάθηκε κατά τη μετακόμιση από το υπουργείο Οικονομικών στο ΥΠΕΧΩΔΕ” (σ.σ.: με την τότε κυβερνητική αναδόμηση ο κ. Παπακωσταντίνου “μεταφέρθηκε” από το υπουργείο Οικονομικών στο ΥΠΕΧΩΔΕ)» επιχειρηματολόγησε.
Αυτό που σας λείπει, κύριοι δικαστές, είπε με νόημα ο δικηγόρος, δεν είναι το CD με τη λίστα, αλλά το USB του κ. Διώτη που λέει ότι καταστράφηκε.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα