Η κατάρα του Σημίτη με το αμαρτωλό swap!

Την ώρα που η χώρα αγωνιά σήμερα πληρώνονται 165.000.000 € τόκοι για τη συμφωνία με την Goldman Sachs

H «κατάρα» του αμαρτωλού swap της Goldman Sachs επί κυβέρνησης Σημίτη το 2001 συνοδεύει τη χώρα ακόμη και τώρα, που αγωνίζεται να συγκεντρώσει, ευρώ προς ευρώ, τα αναγκαία χρήματα για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, συμπεριλαμβανομένων των μισθών και των συντάξεων!

Σήμερα είναι μάλιστα η ημέρα που το Ελληνικό Δημόσιο οφείλει να καταβάλει, εκτός των άλλων, και τους τόκους αυτού του ομολόγου, που συνδέθηκε (υπό τη συναίνεση, αν όχι την προτροπή των σημερινών δανειστών) με την πιο μεγάλη αλλοίωση των λογιστικών στοιχείων, προκειμένου να ενταχθεί η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Το ποσό δεν έχει γίνει γνωστό επίσημα, αλλά υπολογίζεται τουλάχιστον στα 165.000.000 ευρώ για το τρέχον εξάμηνο. Το ακριβές ύψος θα εξαρτηθεί από το επιτόκιο που είναι κυμαινόμενο και αυτήν την περίοδο κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Ομως, το πιο σημαντικό είναι ότι, ενώ πρακτικά η Ελλάδα το 2001 εμφανίστηκε να διευκολύνεται από την Goldman Sachs με 2,8 δισ. ευρώ, κινδυνεύει να πληρώσει -έως το 2039, που έχει επεκταθεί η διάρκεια της σύμβασης- τόκους 13 δισ. ευρώ. Η οικονομική ασφυξία, επομένως, με την οποία απειλείται από τους δανειστές η χώρα μας, δίνει εκ των πραγμάτων μια νέα διάσταση στο θέμα και τροφοδοτεί συζητήσεις για την ανάγκη να τεθεί και αυτό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το περίφημο ομόλογο, που είχε κρατηθεί κρυφό έως το 2003, συμφωνήθηκε το 2001 (με πρωθυπουργό τον κ. Σημίτη και διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος τον Λ. Παπαδήμο), προκειμένου να «ελαφρυνθεί» το δημόσιο χρέος, που ήταν προϋπόθεση για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Τη συναλλαγή χειρίστηκε τότε, ως κορυφαίο στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας, ο Π. Χριστοδούλου. Η Goldman Sachs εξασφάλισε ως αντάλλαγμα μελλοντικά έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου και στη συνέχεια έδωσε στην Εθνική Τράπεζα τα δικαιώματά της, που διαπιστώθηκε ότι ανέρχονταν στα 5,1 δισ. ευρώ. Ακολούθησε (προκαλώντας πολλά ερωτήματα) η δημιουργία της γκρίζας εταιρίας-όχημα στο Λονδίνο με το όνομα Titlos plc, που μέσω ενός σύνθετου συστήματος ανταλλαγής επιτοκίων «αγόρασε» τις ομολογίες και μέσω της οποίας κάθε εξάμηνο το Ελληνικό Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να πληρώνει, για 20 και πλέον έτη, τόκους.

Το 2012, όταν πια ο κ. Παπαδήμος ήταν πρωθυπουργός, με υπουργό Οικονομικών τον Ευ. Βενιζέλο και επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους τον κ. Χριστοδούλου, το ομόλογο θεωρήθηκε μια ιδιαίτερη κατηγορία χρέους, κάτι σαν δάνειο που δεν αφορούσε ιδιώτες. Η δολιότητα αυτής της κίνησης φάνηκε όταν στη συνέχεια εξαιρέθηκε από το PSI. Δεν έγινε, όμως, το ίδιο με τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων, τα δάνεια των ΔΕΚΟ και πολύ περισσότερο με τα φυσικά πρόσωπα, που υπέστησαν τις καταστροφικές συνέπειες του «κουρέματος»...

350.000.000€ και στο ΔΝΤ!

Εκτός από τους τόκους του «αμαρτωλού» swap «Titlos», έως σήμερα πρέπει να καταβληθεί η τελευταία για τον τρέχοντα μήνα δόση προς το ΔΝΤ, ύψους 350.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, η χώρα διαθέτει επαρκή ρευστότητα για τον σκοπό αυτόν. Επίσης, χρειάζεται να καλυφθούν τρίμηνα έντοκα γραμμάτια ύψους 1,6 δισ. ευρώ τα οποία λήγουν. Τα έντοκα αυτά θα αναχρηματοδοτηθούν από τη νέα έκδοση τρίμηνων εντόκων που πραγματοποιήθηκε προχθές. Εως το τέλος Μαρτίου η χώρα πρέπει να αποπληρώσει και 250.000.000 ευρώ για τόκους.

Ανδρέας Καψαμπέλης

 

Ετικέτες: