Ανοιχτό το ενδεχόμενο για προφυλάκιση του Εφραίμ

Χωρίς χειροπέδες έφυγε τα ξημερώματα της Τετάρτης από το Εφετείο της Αθήνας ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραιμ, ωστόσο το εάν θα βρεθεί στις φυλακές θα το αποφασίσει τις επόμενες ημέρες το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

 

Μετά την πολύωρη απολογία του για την υπόθεση των ανταλλαγών εκτάσεων του Ελληνικού Δημοσίου με τη λίμνη Βιστωνίδα και τις παραλίμνιες εκτάσεις, ανέκυψε διαφωνία ανάμεσα στην ειδική εφέτη ανακρίτρια Ειρήνη Καλού και τον αρμόδιο εισαγγελέα Παναγιώτη Μαντζούνη. Η κυρία Καλού ζήτησε την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ, ενώ ο εισαγγελέας τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος με εγγυοδοσία 200. 000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση δύο φορές τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα.

 

Μέχρι να εκδοθεί το βούλευμα, ο ηγούμενος Εφραίμ θα είναι προσωρινά ελεύθερος.

 

Σημειώνεται ότι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει αφορούν τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε ψευδείς βεβαιώσεις και σε απιστία, και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετώπιζε και ο μοναχός Αρσένιος, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

 

Ο ηγούμενος Εφραίμ τις τελευταίες ημέρες πριν από την απολογία του βρισκόταν σε περιοδεία στη Ρωσία με την Αγία Ζώνη. Κατά τη διάρκεια αυτή της επίσκεψης συναντήθηκε με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηγούμενος Εφραίμ στην απολογία του στην ανακρίτρια αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι όλα έγιναν για το καλό της Μονής, καθώς, έτσι και αλλιώς, οι τίτλοι ιδιοκτησίας της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων εκτάσεων που έχουν είναι νόμιμοι. Επιπλέον, φέρεται να υποστήριξε ότι η δίωξή του έχει πολιτική διάσταση.

 

Σημειώνεται ότι για την ολοκλήρωση της ανάκρισης απομένει μία ακόμη απολογία.

 

 

Βάσω Παλαιού

Ετικέτες: