Η δραματική επιστολή Τσίπρα

Ο Ελληνας πρωθυπουργός στις 15 Μαρτίου έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου σε Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ για «στάση πληρωμών»

Μια δραματική επιστολή, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις ραγδαίες εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας, έστειλε την Κυριακή 15 Μαρτίου ο Αλέξης Τσίπρας στην Aνγκελα Μέρκελ, στον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Και, όπως προκύπτει πλέον, τόσο η μίνι Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης όσο και η χθεσινή συνάντηση του κ. Τσίπρα στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο προγραμματίστηκαν αφότου έστειλε την επιστολή.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός, μέσω της μακροσκελούς επιστολής του, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το πρόβλημα ρευστότητας και τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και επισημαίνει ότι ίσως αναγκαστεί να επιλέξει μεταξύ της αποπληρωμής εξωτερικών δανείων και εσωτερικών υποχρεώσεων (πληρωμή μισθών και συντάξεων), αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα επιλέξει το δεύτερο.

«Σας απευθύνω έκκληση να μην αφήσετε ένα μικρό πρόβλημα ρευστότητας και μια ορισμένη ”θεσμική αδράνεια” να μετατραπούν σε ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη» γράφει ο κ. Τσίπρας.
Το περιεχόμενο της επιστολής, για την οποία είχε γράψει η «δημοκρατία» στις 18 Μαρτίου, αποκάλυψαν οι «Financial Times», προκαλώντας ποικίλα σχόλια, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης επιβεβαίωσε την ύπαρξη της επιστολής, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση απλά επαναλαμβάνει πως «υπάρχει στενότητα στη ρευστότητα και χρειάζεται να ληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες». Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε με νόημα ότι «πολλά πράγματα έχουν μεσολαβήσει από τις 15 Μαρτίου μέχρι σήμερα».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους τρεις ηγέτες, αναδεικνύει τρία σημεία, τα οποία, όπως τονίζει, «είτε υπονομεύουν το πνεύμα των συμφωνιών είτε καθιστούν την εκπλήρωσή τους επικίνδυνα δύσκολη»:

1) Την άρση της εξαίρεσης από την ΕΚΤ για τα ομόλογα που εκδίδονται από το Ελληνικό Δημόσιο ή έχουν την εγγύησή του.
2) Την επιβολή περιορισμού από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες σχετικά με το πόσα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου μπορούν να διακρατούν.
3) Το γεγονός ότι τα κέρδη από τις λήξεις ομολόγων του προγράμματος SMP της ΕΚΤ (σ.σ.: 1,8 δισ. ευρώ) δεν έχουν αποδοθεί στην Ελλάδα.
«Οι ειδικοί περιορισμοί της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις θα καθιστούσαν αδύνατο για οποιαδήποτε κυβέρνηση να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της για το χρέος» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. «Η εξυπηρέτηση αυτών των υποχρεώσεων μόνο μέσω εσωτερικών πηγών θα οδηγούσε σε μια μεγάλη επιδείνωση στη χτυπημένη από την ύφεση ελληνική οικονομία, ένα ενδεχόμενο που δεν θα επιτρέψω» προειδοποιεί ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Κριτική ασκεί και στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών σε Αθήνα και Βρυξέλλες, καθώς, όπως υποστηρίζει, τόσο οι τεχνοκράτες αυτοί όσο και «ορισμένοι παράγοντες σε υψηλότερο επίπεδο φαίνεται να δίνουν μικρή σημασία στη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν στη γραμμή του Μνημονίου».

Ο κ. Τσίπρας διατυπώνει τρία αιτήματα, ως προϋποθέσεις για να συνεχίσει η χώρα να τηρεί τις δεσμεύσεις της:
α) Η ΕΚΤ να επαναφέρει τους όρους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών στην προ 4ης Φεβρουαρίου κατάσταση.
β) Να υπάρξουν επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος Απριλίου και επανεκκίνηση των εκταμιεύσεων με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων.
γ) Να καθοριστεί η διαδικασία (καθώς και οι μετέχοντες και το χρονοδιάγραμμα) μέσω της οποίας θα συμφωνηθούν πριν από το τέλος Ιουνίου νέες ρυθμίσεις, που θα πάρουν τη μορφή ενός Συμβολαίου για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη, μεταξύ των οποίων και προβλέψεις για το ελληνικό χρέος, στο πνεύμα της συμφωνίας του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

Κώστας Παπαχλιμίντζος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα