Η ώρα της κρίσης για τον Παπακωνσταντίνου

Σήμερα η έκδοση της ετυμηγορίας του Ειδ. Δικαστηρίου. Τα σενάρια για την ποινή στον πρ. υπουργ

Σήμερα αναμένεται η έκδοση της ετυμηγορίας του Ειδικού Δικαστηρίου, στη σημαντικότερη δίκη των τελευταίων ετών, με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για την αφαίρεση των ονομάτων των συγγενών του από τη «λίστα Λαγκάρντ». Ο «υπουργός των Μνημονίων» Γιώργος Παπακωνσταντίνου βρίσκεται αντιμέτωπος με τις βαρύτατες κακουργηματικές κατηγορίες της νόθευσης εγγράφου σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου 1608/50, αδίκημα που επισείει ποινή ισόβιας κάθειρξης, και της απόπειρας απιστίας σε βάρος του Δημοσίου, για το οποίο προβλέπεται ποινή κάθειρξης από 10 έως 20 έτη.

Εάν κριθεί επικίνδυνος τέλεσης εκ νέου του αδικήματος, τότε μπορεί να του επιβληθεί ακόμα και ισόβια κάθειρξη για την πράξη αυτήν. Αν το Ειδικό Δικαστήριο καταδικάσει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τότε το επόμενο βήμα της υπεράσπισής του θα είναι η υποβολή αιτήματος για την αναγνώριση ελαφρυντικών, το οποίο, εφόσον γίνει δεκτό, θα «σπάσουν» τα ισόβια. Το δικαστήριο, επίσης, μπορεί να προβεί σε μετατροπή των κατηγοριών από κακουργήματα σε πλημμελήματα, σε περίπτωση που κρίνει ότι δεν προέκυψε από τις ενέργειες του πρώην υπουργού ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο.

Η εισαγγελέας

Σε αυτήν την περίπτωση, θα γλιτώσει τη φυλακή και η ποινή του ενδέχεται να είναι μετατρέψιμη σε χρηματική. Η τελευταία εκδοχή είναι η αθώωση του πρώην υπουργού από το Ειδικό Δικαστήριο, πιθανότατα λόγω αμφιβολιών, αιτιολογία που από μόνη της φέρει μια ηθική απαξία για ένα πολιτικό πρόσωπο το οποίο κάποτε κυριαρχούσε στην πολιτική ζωή της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου Ξένης Δημητρίου ήταν να καταδικαστεί ο πρώην υπουργός για τα αδικήματα που κατηγορείται, καθώς -όπως τόνισε- ο κ. Παπακωνσταντίνου ήταν ο «μόνος που είχε συμφέρον να αφαιρέσει τα ονόματα των συγγενικών του προσώπων από τη ”λίστα Λαγκάρντ”».
Τον τελευταίο λόγο έχουν οι 13 δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου, μέλη του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίοι θα ανακοινώσουν σήμερα, στις έξι το απόγευμα, στο Θέμιδος Μέλαθρον της λεωφόρου Αλεξάνδρας, την ετυμηγορία τους.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα